Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Радев: Важна задача е укрепване сигурността в Черноморския регион
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:29 / 22.11.2022Коментари (0)233
©
България активно участва във всички учения на НАТО в Черноморския регион и дори е домакин на някои от тях. Това заяви президентът Румен Радев на конференцията "Черно море: по-Близкият изток“. По-думите му средствата на дипломацията все още не са изчерпани относно сигурността в региона.

"Важна задача е укрепване сигурността в Черноморския регион. На всички форуми аз винаги съм настоявал за прекратяване на войната. Важно е България да отстоява единството в НАТО и ЕС. Не е изчерпана дипломацията", смята Радев.

Според президента обстановката в Черноморския регион и войната в Украйна чертаят тежка перспектива за сигурността. Той визира нарушеното корабоплаване, мините в Черно море, нарушените продоволствени доставки.

"Тепърва тези действия ще се отразят на икономиката ни. Защото цената на вноса у нас ще расте. Войната разколеба инвеститори, удари туроператорите. Черно море е вътрешно море и преминаването през проливите забавя корабоплаването", изтъкна той.

Президентът посочи, че е важна модернизацията на армията. Даде пример със строежа на 2 патрулни кораба като посочи, че има интерес и от други държави към производствения ни потенциал. Водят се преговори и за доставка на 2 подводници.

Според държавния глава страната ни изостава с модернизацията на пристанищата и военноморските бази. В същото време страната ни е заявила да стане координационен център на ВМС на НАТО.

В речта си на конференцията президентът акцентира и върху черноморското икономическо сътрудничество, в контекста на процесите на следвоенното възстановяване на Украйна.

По думите му България има важна роля за гарантиране сигурността на корабоплаването заради съвременните ни електрони системи за контрол на морските пътища.

Радев акцентира и върху въздушните пътища - целият трафик от Европа и Близкия изток минава през България заради затвореното въздушно пространство над Украйна от Русия като натоварването се поема от РВД. Той допълни, че 900 000 полета има през тази година през страната ни, а догодина се очаква броят им да надхвърли един милион.

ГКПП-та са друг важен елемент, посочи президентът. Според него изоставаме по отношение на граничните пунктове на фона на това, че трафикът се е насочил през България след като Русия затвори границите си за транспорт към Европа.

По отношение на енергийната диверсификация, според президента, трябва да се мисли за смяна на посоката на петролопровода Александруполис - Бургас, защото той е замислен за руски петрол, а сега трябва да се промени посоката с идея за други лесни неруски доставки на петрол през Гърция за България

Радев визира конвенцията от Монтрьо, където няма забрана за внос танкери за втечнен газ, но не се разрешава те да дойдат до България, поради което не можем да изградим терминал у нас.

Според него проучванията за залежи на газ изостават в икономическата ни зона спрямо Румъния и Турция.

Очаква се съвместен борд на трансграничните транспортни проекти с Гърция.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: