Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Радев: Трябва ни съвременна и устойчива визия за развитие на българските общини
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:10 / 19.06.2023Коментари (0)286
© Фокус
Трябва ни съвременна, устойчива визия за развитие на българските общини и като цяло и като специфики на целия регион. Това каза президентът Румен Радев в Пампорово, по време на участието си в заключителната конференция на НСОРБ за общински мандат 2019-2023 г., предаде репортер на "Фокус".

"Събрах всички страни от министерства по време на служебното правителство, концесионери, заинтересовани организации. Защо нямаме развитие на зимните спортове в България? Законовите промени, по които се започна работа, няма да касаят само Витоша и Банско. Трябва да мислим за Стара планина и Родопите, за да може това, което виждаме в Европа като стандарт да започне да идва насам. Трябва да престане обезлюдяването на този регион, да има лифтове, семеен бизнес, къщи за гости, семейни хотели. Всички се връщат и това е опит, който са споделяли с мен държавни глави и премиери на други държави и това е начина да се решават проблемите“, поясни Радев.

Той уточни, че това е начинът, по който трябва да се борим за тези законови промени. Всеки регион има нужда от подкрепа, но има няколко неща, които са универсални за всички са финансовата децентрализация на общините, механизмите за разпределение на средства, усъвършенстването на процедурите за обществени поръчки. Трудно ще вървим напред с тези дълги срокове и механизмите, които утежняват процесите и се стига дотам, че финансовата година приключва, без да са приключили обществените поръчки.

Президентът поздрави ръководството на НСОРБ за това, че работи, за да се създават единни стандарти за добро управление в българските общини. "Трябва да се настоява много по-агресивно пред изпълнителната власт да се разгръщат в България индустриални зони с помощта на държавата. Не можем както беше само допреди миналата година с 9 млн. в бюджета да развиваме инвестиционна политика. Трябва да се налеят спешно пари в регионите за създаване на такива индустриални зони. Практиката показва, че там където се създадат такива условия, местната власт е много гъвкава и бързо привлечи инвеститори и отключва икономическия растеж. Той им благодари, че не чакат това да се случи и постигат невероятни успехи“, допълни Радев.  

Той отбеляза, че представителите на местната власт трябва да имат много по-високо самочувствие, защото местната власт е уредена законодателно в нашата конституция на най-високо ниво. "Местната власт е гаранция за демократичното европейско развитие на България. Местната власт е мини модела на държавата  и просперитета във всяка една община означава просперитет за България. Ангажиментът към вас е да утвърждавате авторитета на местната власт, а за това трябва и много работа, за това трябват съвременни подходи и изуване на световната практика. Където има в дадена област прогресивен модел на организация и проектиране да се въвежда по-бързо тук. Това означава да се работи прозрачно, честно и отговорно в интерес на общините и българските граждани“, каза още Румен Радев.

Нели ГЕРГЬОВСКА






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: