Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Радев: Премиерът трябва да се явява поне веднъж месечно пред парламента
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:49 / 04.09.2019Коментари (0)749
©
Началото на всяка парламентарна сесия е заредено с надежда и повишени очаквания. Очертава се тежка и натоварена сесия. Това каза от парламентарната трибуна президентът Румен Радев в обръщение към народа и Народното събрание по време на откриването на новата сесия на парламента.

"Моите очаквания са за ускорен дебат в това направление. Не може да има ефективно управление на държавата и просперитет, ако няма ефективен контрол върху изпълнителната власт. Българското правителство е едно от малкото в Европейския съюз, които не следват управленска програма, одобрена от парламента. Отклонението от тази програма също би следвало да се коментира от парламента, както и правителството да предоставя ежегоден отчет пред Народното събрание. Очевидно имаме необходимост от програма, която да задължава министър-председателят да се явява поне веднъж месечно пред парламента. Отказът от контрол е отстъпление от демократичните принципи и неговото възстановяване ще бъде връщане към принципите на парламентаризма. Парламентът трябва да пресече още тази година безконтролното харчене на излишък, без санкция от Народното събрание. Това нарушава добрите практики и е предпоставка за корупция", посочи държавният глава.

"Президентът няма никакви правомощия да се намесва в законотворческия процес, но ще изразя своето притеснение, че все повече закони се изменят кардинално с преходни и заключителни разпоредби, избягвайки обсъждането. Това внася непредвидимост и елиминира гражданското участие. Очакванията от политическия процес са за повече предвидимост. Това ще повиши доверието в политическия процес. Отдавна е назрял моментът за по-голяма независимост на местната власт чрез по-голяма децентрализация. В момента общините зависят от благоволението на правителството, което в много случаи се реализира по теснопартийни критерии. Усъвършенстването на закона за участието на гражданите в местното самоуправление следва да бъде във фокуса на парламента", отбеляза Румен Радев.

България трябва да се превърне с нормална европейска държава, с върховенство на правото, с активно гражданско общество, с прозрачни и отчетни институции, които да работят ефективно и в интерес на гражданите. Времето за промяна неумолимо изтича, така както изтичат навън младите и успели българи, така както гаснат едно след други българските села. Затова моят призив е още тази парламентарна сесия да се концентрират усилията за бъдещите решения. Ако това не се случи, или апатията ще продължи, или улицата ще помете статуквото. Българите очакват вашите решения, завърши президентът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Напрежение в ОбС - Дупница
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: