Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Радев: България има потенциал да е водещ производител и износител на зелен водород
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:45 / 01.09.2022Коментари (0)619
Меморандумът за стратегическо партньорство между България и Обединените арабски емирства открива перспективата за трансформиране на политическата воля и доверието на най-високо ниво в нови възможности за сътрудничество и партньорство във важни области от взаимен интерес – икономика, инвестиции, енергетика, търговия, дигитални и зелени технологии, градоустройство. Това заяви държавният глава Румен Радев в Абу Даби пред журналисти. Българският президент откри днес бизнес форум в столицата на ОАЕ, в който участват представители на компании от двете страни, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава

Форумът се провежда в рамките на официалното посещение на българския държавен глава в ОАЕ по покана на президента на страната и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. В присъствието на двамата днес се подписва Меморандум за стратегическо партньорство между България и Обединените арабски емирства. Споразумението ще насърчи развитието на сътрудничеството в широк спектър от области, сред които икономиката, търговията, инвестициите, туризма, образованието, дигиталните технологии, културата, младежта и спорта.

Поканата за това посещение и желанието за възстановяване на диалога на най-високо политическо ниво е показател за нарасналото доверие към България и интерес към растящите икономически възможности на нашата страна, заяви пред журналисти в Абу Даби Румен Радев след форума. Той допълни, че срещата с президента на ОАЕ Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян дава  допълнителен импулс за развитие на партньорството в различни сфери от взаимен интерес. Освен споразумението за стратегическо партньорство, днес се подписват и редица двустранни документи за разбирателство в сферата на образованието, науката и културата, обмена на информацията, туризма, земеделието, отбранителната промишленост. Президентът очаква солидната основа, която служебното правителство полага в двустранните ни отношения с ОАЕ, да бъде бързо надградена от следващите редовни правителства в България.

Българският държавен глава посочи също така, че в рамките на посещението му в Абу Даби се обсъждат възможностите за енергийна диверсификация, внос на природен газ и петрол от ОАЕ, но това не изчерпва потенциала на двустранното партньорство в сектора на енергетиката и България трябва да има по-високи цели. Трябва да излезем от парадигмата, че сме страна, която пренася чужд газ към други страни. "България има и технологиите и научния потенциал, природни дадености и промишлена база, да произвежда в огромни количества горивото на бъдещето – зелен водород, и да го изнася“, допълни Румен Радев. В българската делегация, която е в Абу Даби, има и представители на бизнеса и научните среди, които работят в областта на производството на зелен водород.

"Страната ни може да бъде не само добър икономически партньор, но и сериозен фактор в изграждане на по-солидни връзки между страните от Персийския залив и Европейския съюз“, заяви Румен Радев. По думите му България може да допринесе за устойчивото сътрудничество между Европа и арабските страни, благодарение не само на стратегическото си географско положение, но и заради натрупания политически, икономически и научен потенциал.

"България не трябва да ограничава своята амбиция до търсене само на нови инвестиции, а да се стреми към нови партньорства“, заяви Румен Радев. По думите на президента, изправени пред глобални и регионални предизвикателства, България и ОАЕ могат да развият взаимноизгодно сътрудничество, ако обединят потенциала си – и в икономически план, и в сферата на науката и образованието.

 В рамките на бизнес форума президентът изтъкна предимствата на страната ни, сред които са квалифицираните кадри, макроикономическата стабилност, благоприятните за бизнеса условия на данъчната система. Румен Радев добави и че София има водеща роля в стартъп сектора, финансовите услуги и финтех индустрията, а най-голямата индустриална зона на Балканите се намира в България.

В откриването на форума участва и Тани Бин Ахмед Ал Зеюди – държавен министър за външната търговия на ОАЕ. В събитието, организирано от Търговската камара на Абу Даби, се включиха около 20 представители на водещи български компании в сфери с висока добавена стойност като информационните и комуникационни технологии, високотехнологични производства, енергетиката, иновациите и отбранителната индустрия.

По-рано през деня президентът отдаде почит пред Мемориала на загиналите при изпълнение на своя дълг и посети Бялата джамия в Абу Даби. Предстои българският държавен глава да бъде посрещнат от президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян с официална церемония в президентския дворец в Абу Даби.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: