Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Румен Радев: България има достоен принос към развитието на авиацията
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 19:10 / 12.04.2024Коментари (0)703
©
България има достоен принос към развитието на авиацията благодарение на родолюбието, посветеността, куража и всеотдайността на поколения български летци. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемония по връчване на Почетния знак на президента на изявени военни пилоти по повод Международния ден на авиацията и космонавтиката и скорошното навършване на кръгли годишнини и юбилеи на отличените, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.

За значим принос за развитието на българската авиация бяха отличени генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов, генерал-майор (о.з.) Евгени Манев, подполковник (о.з.) Динко Динков и подполковник (о.з.) Петър Кръстев.

"Днес отдаваме почит към идеята, устрема, усилията и саможертвата на човечеството в изучаването и овладяването на въздушното пространство и космоса“, посочи президентът и поздрави военните пилоти с Международния ден на авиацията и космонавтиката - 12 април. Държавният глава открои приноса на България в развитието на авиацията, като даде пример с първия боен полет на летците Радул Милков и Продан Таракчиев, героичната защита на София през Втората световна война, изграждането на най-мощната военна авиация на Балканите в следвоенния период, както и съхраняването и развитието на нови способности през последните десетилетия, наситени с много ресурсни ограничения.

Президентът изтъкна значимия принос на генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов и генерал-майор (о.з.) Евгени Манев за българските Военновъздушни сили в трудните години на прехода и в условия на ограничения. "Въпреки това, те успяха да съхранят способностите и да изградят нови, бяха пример за професионална подготовка и изградиха поколения достойни летци и командири“, посочи държавният глава.

Президентът се обърна с думи на признателност и към подполковник (о.з.) Динко Динков и подполковник (о.з.) Петър Кръстев за това, че са отдали най-активните години от живота си, своята младост и сили на суверенитета на българското небе.

"Вие успяхте да пренесете традициите на българската военна школа и в гражданската авиация, да постигнете високо ниво на безопасност и да възпитате няколко поколения летци“, посочи още Румен Радев.

От името на удостоените с Почетния знак на президента генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов изказа благодарност за високото отличие и разказа свой спомен от 2002 г., когато завършва своята летателна кариера с полет на МиГ-29 в Авиобаза "Граф Игнатиево“. "Тогава подполковник Радев, началник щаба на базата, ми връчи плакета на Трета изтребителна авиационна база, а сега получавам награда вече от президента на Република България и това за мен е много голям жест“, каза генерал-лейтенант (о.з.) Стефан Попов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: