Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Росица Кирова: Балканските държави могат да са двигател на европейската икономика
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:20 / 27.06.2023Коментари (0)174
© Софийския икономически форум
Балканските държави са не само пазар с равен дял на този на Великобритания, но те могат и да се двигател за европейската икономика. Това заяви заместник-председателят на 49-ото Народно събрание Росица Кирова, която участва в Софийския икономически форум ІV, информират организаторите.

Тя декларира, че България е готова да работи със съсeдните страни за повишаването на инвестициите в региона.

"Очите ни са в Украйна, за да гарантираме живота на хиляди невинни хора и да защитим мира. Сред темите за войната в Украйна и плановете за присъединяването на Западните Балкани към ЕС, искам да помислим за уроците, които сме си взели от грешките от миналото и за поуките от това, че трябва да се възползваме от откритите възможности. Предизвикателствата променят живота ни всяка минута“, посочи Кирова.

Тя добави, че е представител на един от най-ниско развитите в икономическо отношение региони в Европа – Северозападна България.

"Инфраструктурата в нашия регион е много по-зле развита отколкото в Западните държави и следователно нашият стандарт на живот е съизмерим с развитието на инфраструктурата и трябва да се стремим към нейното развитие. Това би означавало, че вече няма да има Европа на две скорости и въпросът е как това зависи от взаимното ни сътрудничество и какъв напредък постигаме по проекти, които са национални, балкански, европейски и от международно значение“, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание.

Тя даде пример, който е свързан с икономическото развитие на Северозападна България – проектът за тунел под прохода "Петрохан“. По думите й преговорите за него се водят от години, но реални стъпки са направени чак след 2018 г., когато правителството решава да даде "зелена светлина“ на този проект и да започне проучване.

"Към този момент този проект е приет като част от инициативата "Три морета“ и става приоритет за България. Това беше резултат на дълги преговори с местната общност, на преодоляването на протести и съобразяването с граждански искания. Определяйки го да стане един от трите приоритетни проекти за България, се оказа че това не е достатъчно поради липсата на правителство и политическата криза, защото всяка една идея можеше да бъде унищожена от това, че никой не предприемаше нищо. Не бива да допускаме забавяне на проекта, защото не са само това е най- пряката връзка със София и с "Дунав мост“ 2, това е връзката със Солун, с Румъния, с Европа, но за тази цел България трябва да разчита не само на средства от ЕС и националния бюджет, но и на частен капитал. Ролята на частните инвеститори трябва да се разшири и да нараства постоянно. Необходимо е за тази цел да дадем гъвкавост и стабилност в законодателството“, каза Росица Кирова.

Според нея три законодателни инициативи трябва да намерят място в дневния ред на Народното събрание.

Тя смята, че трябва да има промени в Закона за публично- частното партньорство за привличане на инвеститори.

"Трябва да си почистим къщичката и внимателно да предлагаме стимули на инвеститорите, като се съобразяваме и с националните си приоритети“, призова заместник-председателят на парламента.

"На второ място трябва да се ревизира Закона за концесиите и да се увеличат таксите, защото в България в момента нямаме детайлен анализ за металите, които се добиват, а нашата цел е да използваме тези ресурс грижата на добър стопанин“, отбеляза Росица Кирова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: