Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Росен Желязков от Тирана: България и Албания са пример за етническа и религиозна толерантност
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 21:45 / 26.02.2024Коментари (0)971
© НС
България и Албания са пример за етническа и религиозна толерантност и това е гаранция за техния просперитет като нации и държави. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков на срещата си с българската общност в Тирана по повод Националния празник на България – 3 март, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Председателят на парламента е начело на парламентарна делегация, която беше на официално посещение в Албания. На отбелязването на тържествената дата присъстваха министърът на вътрешните работи на Албания Таулант Бала, албанският президент (2017-2022) Илир Мета, представители на изпълнителната власт, дипломати и общественици.

През изминалите десетилетия България и Албания споделят сходна историческа съдба, но винаги стремежът към свобода, демокрация и добруване е бил водещ в политическия, историческия и демократичния ни път, отбеляза в словото си Росен Желязков. Ние добре разбираме и симпатизираме на албанския народ за усилията, които полага за европейска интеграция и по време на визитата си подчертахме подкрепата на България за пътя, по който Албания върви, подчерта той. Вярваме, че скоро Албания ще стане член на ЕС, защото заслугите и постигнатите резултати са впечатляващи, добави председателят на Народното събрание.

Днес ние видяхме една модерна, развиваща се, устремена към бъдещето и към европейския правов ред Албания, заяви Росен Желязков и уточни, че страната е показала политическа воля, обществена енергия и стремеж към достигане на принципите, обединяващи европейските народи. За нас най-важното е зачитането на правата на българското малцинство, чието признаване през 2017 година и постоянната работа за създаването на равни възможности, са гаранция и пример за подражание, добави председателят на Народното събрание.

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, разговаря в Тирана с президента на Република Албания Байрам Бегай и с председателя на Народното събрание на Република Албания Линдита Никола. В състава на българската делегация са председателят на Комисията по културата и медиите и член на Групата за приятелство България-Албания Тома Биков (ПГ на ГЕРБ-СДС), народният представител Ванина Вецина (ПГ "ПП-ДБ“), председателят на Комисията по икономическа политика и иновации и зам.-председател на ПГ на ДПС Хамид Хамид, председателят на Групата за приятелство България-Албания Климент Шопов (ПГ на "Възраждане“), народният представител и член на Групата за приятелство България-Албания Румен Гечев (ПГ "БСП за България“) и народният представител Павела Митова (ПГ "Има такъв народ“).

Още по темата: общо новини по темата: 1086
14.05.2024 »
13.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
06.05.2024 »
01.05.2024 »
предишна страница [ 1/181 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
Абитуриентски балове
Световна черна хроника
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: