Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Росен Желязков към Талат Джафери: България подкрепя европейската перспектива на РСМ, но впишете българите в Конституцията си
Автор: Петя Кузева 15:17 / 14.11.2023Коментари (0)380
Председателят на българския парламент Росен Желязков бе дипломатичен, но конкретен и ясен към колегата си председател на парламента на Република Северна Македония Талат Джафери в Скопие.

"България подкрепя европейската перспектива на Република Северна Македония, но настоява да впишете българите в Конституцията наравно с останалите народи", каза Желязков. 

Изпълнението на нашите договорености и мостовете, които трябва да изграждаме, за да вървим напред, са единствения залог и гаранция за нашето общо бъдеще, подчерта председателят на Народното събрание. Росен Желязков отбеляза, че позицията на България по развитието на двустранните отношения със Северна Македония е последователна и базирана на споделените ценности в ЕС. България няма нови условия, излизащи извън рамките на създадения механизъм, утвърден от всички държави членки на ЕС и от Скопие, подчерта председателят на Народното събрание. Той акцентира на това, че диалогът между двете законодателни институции е на високо ниво и допълни, че подхожда с разбиране към особения заряд на текущия дебат по конституционните промени в Република Северна Македония.

Председателят на българския парламент заяви, че страната ни очаква резултатни действия за превенция и борба с езика на омразата и престъпленията от омраза. За нас е много важно да имаме ефективни действия и гаранции за спазването на човешките права на българската общност, подчерта Росен Желязков. България е наясно, че възстановяването на доверието и изграждането на позитивна атмосфера в отношенията изискват искрения ангажимент и на двете страни, уточни той. Положителен пример в тази насока са откриването на изложбата "Сребърна Тракия“ и тристранната изложба "Требенище“, поставена в Националния археологически музей в София, посочи Росен Желязков

Ускореното завършване на проектите за транспортна свързаност в рамките на коридор VIII ще улесни контактите между хората, ще допринесе за задълбочаване на икономическата интеграция между страните ни и ще спомогне за увеличаване на колективната сигурност в южния фланг на НАТО, подчерта председателят на Народното събрание. Председателите на парламентите на България и Република Северна Македония отново потвърдиха пълната солидарност на двете страни с украинския народ и осъдиха руската агресия в Украйна. 

По-късно председателите на законодателните институции на България и Република Северна Македония ще присъстват на откриването на изложбата "Сребърна Тракия“ в Археологическия музей на Република Северна Македония в Скопие.

Още по темата: общо новини по темата: 706
27.04.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
предишна страница [ 1/118 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: