Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Росен Желязков: България иска да привлече повече корейски инвестиции в енергетиката и високите технологии 
Автор: Неда Узунколева 14:04 / 12.02.2024Коментари (0)525
Възможностите за насърчаване на политическия диалог, икономическите връзки и културния обмен обсъдиха председателите на парламентите на България и Република Корея Росен Желязков и Ким Джин-пьо.

Председателят на Националното събрание на Република Корея Ким Джин-пьо е на официално посещение в България по покана на председателя на Народното събрание. Това е първо посещение на равнище председател на корейския парламент.

Искрено се радвам на Вашата визита и се надявам тя да постави началото на активизирането на политическия обмен между България и Република Корея, отбеляза председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той подчерта, че в българския парламент вече е създадена група за приятелство България – Република Корея, която ще поощри сътрудничеството между законодателните органи и ще насърчи приятелските отношения между нашите държави. Това би улеснило издигането на отношенията ни на всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство до нивото на "стратегическо партньорство“, добави Росен Желязков.

България желае да привлече повече корейски инвестиции в ключови икономически сектори като високите технологии, енергетиката, околната среда, здравеопазването, както и производството на автомобилни компоненти, винарството и производството на био храни, подчерта председателят на Народното събрание.

Приоритет за нас е разширяването на българския износ по обем и обхват, посочи Росен Желязков. Той отбеляза, че за първите 9 месеца на 2023 г. общият стокообмен с Република Корея е на стойност 344.7 млн. щ.д. Увеличението спрямо същия период на 2022 г. е 27.2 на сто, но все още съществува неизползван потенциал, добави председателят на Народното събрание.

Можем да отбележим, че нивото на общия стокообмен между Република Корея и България постепенно се възвръща след значителния спад по време на пандемията от Ковид-19, посочи Ким Джин-пьо. Въпреки това е важно да се подчертае, че съществува неизползван потенциал в икономическите отношения, който трябва да бъде оползотворен, заяви той.

Председателят на Националното събрание на Република Корея отбеляза, че страната му проявява интерес към съвместни инициативи в енергетиката, производството на части за автомобили и подобряване на транспортната инфраструктура. Търговията и инвестиционното партньорство ще бъдат важен фактор за задълбочаване на двустранните ни отношения, добави Ким Джин-пьо.

Високо ценим подкрепата, която Република Корея оказва на България в стремежа й да стане член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, посочи Росен Желязков. Той получи уверението на своя корейски колега, че Република Корея е готова да сподели своя опит в присъединителния процес и да съдейства на България до приемането й в организацията.

Готови сме да работим в тясно сътрудничество за увеличаване на корейските инвестиции в България, подчерта Ким Джин-пьо. Той уточни, че следваща стъпка в тази посока би било гостуването на делегация с представители на корейски фирми в България, която на място да се запознае с условията и възможностите за реализиране на съвместни проекти.

Мост между България и Република Корея са и младите хора, които проявяват интерес да научат езика и опознаят културата, традициите на двете страни, посочи Росен Желязков. Той подчерта, че в последните години в България много младежи желаят да изучават корейски език, като дори има училище, където обучението им започва от първи клас. Корейското правителство отпуска стипендии на студенти от България и очаква да бъде намерен оптимален механизъм, по който повече корейски студенти също да имат възможност да учат в България, подчерта председателят на Националното събрание на Република Корея.

В пленарните разговори на председателите на законодателните институции на България и Република Корея участваха заместник-председателите на Народното събрание Росица Кирова и Филиз Хюсменова, както и председателят на Групата за приятелство България – Република Корея Делян Добрев.

В рамките на визитата си в България председателят на Националното събрание на Република Корея Ким Джин-пьо разговаря с президента на Република България Румен Радев и с кмета на Пловдив Костадин Димитров.


Още по темата: общо новини по темата: 1084
09.05.2024 »
08.05.2024 »
06.05.2024 »
01.05.2024 »
01.05.2024 »
30.04.2024 »
предишна страница [ 1/181 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: