Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Росен Желязков: България и Виетнам желаят да развиват отношенията си и да им дадат нови по-широки измерения
Автор: Петя Кузева 13:34 / 08.01.2024Коментари (0)726
България и Виетнам желаят да развиват отношенията си и да им дадат нови по-широки измерения в контекста на активизирането на сътрудничеството между ЕС и Виетнам, стратегическото партньорство ЕС-АСЕАН и Стратегията на ЕС за сътрудничество в Индийско-тихоокеанския регион. Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков след пленарните разговори между парламентаристи от България и Виетнам, предаде репортер на "Фокус".

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента, са на официално посещение в Социалистическа република Виетнам по покана на председателя на Националното събрание на страната Въонг Дин Хуе.

Председателите на парламентите на България и Виетнам дадоха началото на пленарните разговори между представителите на законодателните институции на двете страни. Те отбелязаха, че разменените в кратък срок официални визити на председателите на парламентите на България и Виетнам са красноречив израз на желанието на двете страни да развиват отношенията си и да им дадат нови по-широки измерения в контекста на активизирането на сътрудничеството между ЕС и Виетнам, стратегическото партньорство ЕС-АСЕАН и Стратегията на ЕС за сътрудничество в Индийско-тихоокеанския регион.

Росен Желязков определи Виетнам като доверен приятел и важен партньор на България в динамично развиващия се регион на Югоизточна Азия. Традиционните ни отношения на близко приятелство и взаимно уважение с повече от 70 години история са нашето общо предимство, което  сме длъжни да оползотворим в интерес на развитието на нашите страни и просперитета на техните граждани, подчерта председателят на Народното събрание.

България се стреми към по-нататъшно задълбочаване на политическия диалог с Виетнам и на сътрудничеството в областите - икономика, инвестиции, свързаност, отбрана, върховенство на закона, заяви Росен Желязков. ЕС има готовност да пристъпи към осъществяване на конкретни проекти с виетнамските партньори по линия на инициативи като Засилено сътрудничество на ЕС в и с Азия в областта на сигурността (ESIWA) и CRIMARIO и Глобалния портал, добави той.

Вярвам, че парламентаристите от България и Виетнам могат да дадат своя съществен принос и да подпомогнат развитието на нашите двустранни отношения, подчерта на срещата председателят на Народното събрание. Росен Желязков открои ролята на народните представители от групите за приятелство в двете законодателни институции, които се отнасят сериозно и търсят възможности за подпомагане и подкрепа на съвместните инициативи, инвестициите и бизнеса, науката и образованието.

"Виетнам е първостепенен партньор за България в Азиатско-тихоокеанския регион и в контекста на предоставянето на Официална помощ за развитие, отбеляза Росен Желязков. Приоритетните направления за програмния период 2020 – 2024 г. са подобряване на достъпа до качествено образование, овластяване на жените и насърчаване на културното многообразие", уточни той.

Председателят на Националното събрание на Социалистическа република Виетнам Въонг Дин Хуе определи разговорите между парламентаристите на двете страни като позитивни и конструктивни и посочи, че е общо желанието двустранните отношения да се развиват още по-интензивно. Виетнам се фокусира върху насърчаването на всеобхватно сътрудничество с ЕС и със страните от Централна и Източна Европа, сред които България е приоритетен партньор, подчерта Въонг Дин Хуе. Председателите на двата парламента се ангажирахме ефективно да изпълняваме Меморандума за разбирателство между Народното събрание на България и Националното събрание на Виетнам, подписан през септември 2023 г. в София, добави той.

В програмата на официалното посещение са предвидени срещи на председателя на Народното събрание Росен Желязков с президента на Виетнам Во Ван Тхъонг и с министър-председателя на Социалистическа република Виетнам Фам Мин Чин.

В състава на българската делегация са председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Деница Сачева (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев (ПГ на ГЕРБ-СДС), председателят на Комисията по икономическа политика и иновации Хамид Хамид (ПГ на ДПС), председателят на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество Валентин Тончев (ПГ на ДПС), заместник-председателят на Комисията по културата и медиите и председател на Групата за приятелство България-Виетнам Стоян Михалев (ПГ "Продължаваме промяната – Демократична България"), заместник-председателят на Групата за приятелство България – Виетнам Борислав Гуцанов (ПГ "БСП за България") и народният представител от групата Иво Русчев (ПГ "Възраждане"), както и депутатите Нели Димитрова (ПГ "Продължаваме промяната – Демократична България"), Цветан Предов (ПГ "Има такъв народ"), Ангел Георгиев (ПГ "Възраждане") и Александър Вълчев (ПГ "Има такъв народ"). Кметът на Казанлък Галина Стоянова също е в официалната делегация.


Още по темата: общо новини по темата: 1093
21.05.2024 »
21.05.2024 »
20.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
17.05.2024 »
предишна страница [ 1/183 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Зелен преход
Зърнената сделка
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: