Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Росен Карадимов: Големият сблъсък за управлението на страната е между ГЕРБ и БСП
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:48 / 02.02.2021Коментари (0)472
©
"Неправилно би било БСП в момента да прави каквото и да е по отношение на президентските избори при положение, че има много ясно фиксирана цел - спечелването на парламентарните. Освен това резултатът от парламентарните избори до голяма степен ще повлияе на президентските - те са функция на парламентарните". Това каза политическият анализатор Росен Карадимов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Той припомни, че Корнелия Нинова много ясно е заявила, че въпросът с президентските избори ще се решава след парламентарните.

"През последните три години президентската институция беше силно опозиционна на статуквото и на управлението. Тя привлече голяма обществена енергия и въпреки това нищо не се промени. Това е така, защото България е парламентарна република. Президентът има голяма символна власт, но когато се говори за смяна на модела, това е възможно единствено през парламентарно мнозинство и излъченото от него правителство. Затова обществената енергия сега би трябвало да е насочена към това кой какво предлага като програми и да видим ситуацията след парламентарните избори - ще има ли потенциал за смяна на модела и дали ще  има мнозинство, което да излъчи изпълнителна власт и тя да го реализира. Вторачването в момента в президентските избори отнема вниманието от това", анализира Карадимов.

 Според него в момента има една опозиционна партия, която е показала принципна опозиционност, показала е, че може да управлява страната и е направила вътрешноорганизационна реформа из основи и това е БСП.

"Големият сблъсък, който ще определи мнозинствата в бъдещия парламент и управлението на страната е "ГЕРБ-БСП“ и "Борисов-Нинова“. Всички други са едни аксесоари на тези избори. Наивно би било да се смята, че президентът би играл с аксесоари", категоричен е Росен Карадимов.

В отговор на въпрос за ролята на Слави Трифонов на тези избори, Карадимов припомни, че винаги по времето на криза се е появявал нов играч, който е влизал в ролята на спасител. "Никога обаче не сме имали толкова ясна алтернативност в парламента. Пет години БСП не предприе нито едно безпринципно действие и нямаше нито един факт, който можеше да бъде възприет като колаборация. Много ясно се начертаха разграничителните линии и стана ясно, че единствено БСП има капацитет да бъде алтернатива", посочи той.

"Хората ще търсят промяна, но ще търсят и предсказуемост и визия. Тази емоция, която беше характерна за прехода - да се наказват политици като се даде доверие на нещо непознато - ще бъде поохладена покрай ковид кризата", прогнозира Росен Карадимов.

Още по темата: общо новини по темата: 225
22.01.2022 »
22.01.2022 »
22.01.2022 »
22.01.2022 »
19.01.2022 »
19.01.2022 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: