Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Роднини на братя Илиеви пазаруват от Цветан Василев
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:32 / 27.08.2019Коментари (0)483
©
Имоти от фирма, близка до Цветан Василев, са напазарували роднини на висаджиите Васил и Георги Илиеви, показа проверка на "България Днес". Самата сделка е реализирана през есента на миналата година. Продавач е фирма "Пирин голф пропъртиз". След фалита на Корпоративна търговска банка и бягството на боса й Цветан Василев стана ясно, че дружеството е част от обръча около боса.

Според изявления на прокуратурата и медийни публикации чрез кредити към десетки кухи фирми Василев успява да източи над 3 милиарда лева от банката. Повечето от тях са регистрирани на осем адреса в София, показа разследване на в. "Монитор", в което се цитира информация от прокуратурата. На един от тях столичната ул. "Хубча" 8 като свое седалище е посочила и "Пирин голф пропъртиз". След фалита на КТБ през 2014 г. става ясно, че дружеството има получени заеми да над 4 млн. лева от банката наред с милионите неплатени данъци. В замяна е заложило парцели с площ около 9 декара.

Терените са купени от фирма "Дарос енерджи". Фирмата купувач според хора от подземния свят се сочи за близка до бившата групировка ВИС-2. Нейни управители от създаването й са братовчедите на основателите на групировката Йордан и Росен Илиеви, като впоследствие първият е заменен от сина си Кирил. Висаджийските роднини са и акционери в дружеството чрез други свои фирми.

Според източници от подземния свят двамата братовчеди наследяват огромна част от легалния бизнес на покойните Васил и Георги Илиеви. Като основен играч се сочи първият им братовчед Йордан Илиев. Йордан по професия е лекар, но така и не прави кариера по специалността. Веднага след създаването на ВИС-2 той става един от най-близките хора на босовете и поема управлението на фирмите им, става ясно от медийни публикации през годините. Йордан Илиев през годините е в управата на фирми за сметосъбиране, чиято собственост е свързвана с висаджии. Освен боклука фирмите, ръководени от братовчеда, печелят и други апетитни поръчки от Столичната община. От доставка на автобуси, през строителство до обслужване на линии от градския транспорт.

След разстрела на Георги Илиев позициите на групировката в Столичната община са поразклатени. Това кара висаджиите да търсят други алтернативи. По съвет на финансисти една от избраните области е енергетиката.

За отрицателно време фирми на братовчеда Илиев или членове на семейството му се сдобиват с няколко водноелектрически централи. Чрез друго дружество той се сдобива с няколко водноелектрически централи. Отделно фирмата, купила земите от КТБ "Дарос енерджи", консултира или изгражда слънчеви и вятърни централи в различни точки на страната.

Солиден бизнес завъртя и зетят на братя Илиеви. Сестрата на висаджиите Мариана и съпругът й Емил Котев инвестираха в алкохолна търговия и производство на вино. Фирмата им от години посредничи между местни производители и винзавод при изкупуването на гроздето. Отделно дружеството съдейства за търговия с месо, мляко и сирене, произведени от малки семейни ферми. Според плановете сестрата на висаджиите и съпругът им ще отворят и няколко собствени магазина, обясняват хора от родния им Кюстендил.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: