Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Риск за българите, работили в Гърция
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 11:41 / 30.03.2022Коментари (0)271
©
Има проблем с пенсиите на българи, работили в Гърция, става ясно от отговор на социалния министър Георги Гьоков на депутатски въпрос.

Има проблем с пенсиите на българи, работили в Гърция, става ясно от отговор на социалния министър Георги Гьоков на депутатски въпрос. "Министерство на труда и социалната политика е запознато със съществуващите дългогодишни проблеми с отпускането и изплащането на пенсии на българи, работещи или работили в Гърция. Въпросът е обсъждан през годините на ниво министри и експерти“, обяснява Гьоков.

По думите му забавянето в произнасянето от страна на гръцката институция при удостоверяване на гръцките осигурителни периоди рефлектира върху преценката на правото на българска пенсия.

Причината е, че съгласно разпоредбите осигурителният стаж в друга държава членка следва винаги да се взима предвид, независимо дали лицето желае това или не. В същото време това става по служебен път и няма възможност хората сами да удостоверяват пред институциите на държава членка придобит стаж.

За съжаление обаче, в регламентите не е предвиден срок, в който институциите в държавата членка трябва да предоставят нужните данни, посочва министърът, предава pariteni.bg.

Той добавя, че от гръцка страна са изтъквани редица причини за забавяне на потвърждаване на стажа, като самото правителство признава, че работата на гръцката осигурителна институция е най-значимият проблем с публична институция в цялата страна.

Министър Гьоков напомня, че с промени в Кодекса за социално осигуряване при преценяване на правото на пенсия за стаж и възраст, за човек, работил и в чужбина, който няма достатъчно осигурителен стаж в България, но има поне 15 години, и навърши възрастта, се отпуска пенсия в размер на социалната за старост. Когато се потвърди стажът от другата държава членка, то човекът вече може да получава пенсия на друго основание.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
Първа лига сезон 2023/24
Задържаха кмета на Омуртаг Ешреф Ешрефов
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: