Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Режат със 70% парите на УНГ пътеките, ще доплащаме
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:02 / 14.02.2016Коментари (0)320
© Blagoevgrad24.bg
С близо 70% намаляване на парите за клиничните пътеки за "Уши, нос и гърло" предвижда Националната здравноосигурителна каса. Това предложение идва няколко седмици преди да се подпише Националния рамков договор. По този повод от представителите на Университетските клиники по Ушно - носно - гърлени болести и от членовете на Борда по УНГ болести към Българския лекарски съюз излязоха с протестна декларация.

"Цялата оториноларингологична общност се възмути, когато разбра, че дейността по специалността УНГ и достъпността на пациентите до тази помощ се намалява със 70%. Нека да не се забравя, че УНГ специалността е една от най-спешните и нужни за обществото - колко ли време може да издържи без дихателен път едно дете или възрастен с чуждо тяло, с оток на ларинкса и т.н.", пише в декларацията на медиците.

Те отбелязват още, че във всички градове на страната недостигат УНГ лекари, а в някои области дори няма специализирани отделения. Столицата е единственото изключение по данните на Националната здравна карта. Тази статистика показва, че всички УНГ лекари са принудени да работят минимум на две места и няма пенсиониран УНГ лекар, който да не работи. В последните години няма желаещи да специализират УНГ болести, годишно възпроизвеждаме от 5 до 7 нови специалиста, част от които мигновено заминават да работят извън страната.

"Ние като гилдия, която е подложена на унижение и на изчезване, не приемаме съкращаването на средствата, с които да оказваме помощ на нашите пациенти, което ще доведе тоталното унищожение на специалността!", се казва още в декларацията.

"Досега Здравната каса е отделяла за дейността в тази специалност на година 26 милиона лева и 32 милиона заедно със специалността лицево-челюстна хирургия. Тези пари по една или друга причина са били разпределяни между лечебните заведения в държавата. Тази година този ресурс е намален като обща брутна стойност със 70%. Това означава, че абсолютно всички пациенти ще бъде наложено ограничение до 70% техния свободен достъп до специалността.

Това би могло да рефлектира върху самите пациенти, които ще дойдат и никога няма да имат възможност да получат същата услуга като миналата година срещу подобна сума, защото тя е под себестойността", заяви директорът на УМБАЛ "Каспела"-Пловдив доц. Илиан Дойков, който е и специалист УНГ болести.

"От наша гледна точка това е написано от някой чиновник в касата без да знае какво пише, защото те нареждат цифри, а тези цифри за тях не са съдби - нито на пациента, нито на колегите, които са в гилдията. Това е причината да седим и да алармираме, да направим всичко възможно да влезем във връзка с министъра, да влезем във връзка с шефа на Здравната каса и да предложим нашето виждане", подчерта още доц. Дойков.

Предложенията на гилдията за запазване на досегашните средства за тези пътеки са гласувани по време на национална конференция, а в момента НЗОК предлага намаляване на парите с три четвърти.

"Това означава, че трябва да се взимат пари от пациентите, които трябва да доплащат. Ние не казваме, че пациентите са готови да ги доплатят. Ние знаем, че това е един много тежък, челен сблъсък с пациентите на регистратурата при тази бедност. В момента на пациент, ако му кажеш 20 лева, той е готов да те застреля, ако му кажеш 200 лева - изпада в шок, а ако му кажеш 2000 лева, той е готов да си умре отпред на регистратурата. Той просто ги няма", каза още доц. Илиан Дойков.

От гилдията алармират, че чрез клиничните пътеки по "Уши, нос и гърло" се правят едни от най-тежките и мащабни операции, като в това число влизат вътречерепни усложнения от ушен и риногенен произход и големите туморни образувания в областта на шията и на ларинкса.

"Самите операции са мащабни, те са с много дълъг период на възстановяване в рамките понякога на 30 и дори 50 дни. Това, което е най-важно за вътречерепните усложнения е, че те се атакуват с много мощна терапия, която е антибиотична, където самите антибиотици са с много високи цени", заяви още специалистът.

По изчисления на медици, една операция с вътречерепно усложнение струва между 8000 и 9000 лева заради цените на силните лекарства, а не заради труда на лекарите.

Директори на болници от цялата страна ще разговарят в Пловдив в понеделник от 10 часа със здравния министър д-р Петър Москов за проблема със средствата в УНГ, както и за опасността в определени болници леглата за лечение да се съкратят драстично. Срещата ще се проведе в Областна управа.

"Ще се срещнем със здравния министър и с представители в Здравната каса. Ще направим предложение от страна на нашата гилдия и точен разчет за това как да бъдат разпределени цените и обемите на изпълняваната наша дейност, така че накрая да се получи един ресурс от 26 милиона лева за цялата година за цялата гилдия или 32 милиона лева заедно с лицево-челюстната хирургия. Тъй като по начало нашата специалност е на дъното на класацията, няма специалност с по-малък ресурс от този на годишна база. Не съществува, да се знае. Дали ще е хирургия, дали ще е урология, неврология, инвазивна кардиология - всички те са над нас и ако сега се посегне на нас, които сме на дъното на класацията, за да се финансират други дейности, то това е просто престъпление", смятат от гилдията.

"Искрено се надяваме, че в създалата се конкретна ситуация, ще се прояви здрав разум от страна на отговорните по случая органи на властта в България и ще ни се даде възможност да запазим специалността по Ушно - носно - гърлени болести", пишат в декларация лекарите.

Срещата със здравния министър д-р Петър Москов е насрочена за понеделник 15 февруари от 10 часа в Областна управа-Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: