Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Революционна 3D-технология в помощ на травматолозите във ВМА
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:11 / 26.01.2022Коментари (0)252
На революционна технология в персонализираната медицина и по-конкретно костната хирургия се радват специалистите от Катедрата по ортопедия, травматология, реконструктивна хирургия и физиотерапия на Военномедицинска академия (ВМА).

Навлизаме в нова ера на хирургията, а с използването на 3D-очилата ние превръщаме всеки случай в уникален, коментира проф. Неделчо Цачев, ръководител на катедрата.

С помощта на смесена реалност, софтуерният продукт пренася предоперативния план върху оперативната среда. Благодарение на специален алгоритъм, смесването на виртуалния и реалния свят става много точно. На практика 3D-холограмата, получена от компютърен томограф, се смесва с реалната геометрия на увредената става.

3D-холограмните модели носят със себе си всички елементи на операцията, като например стари импланти, формата на увредените кости, нови импланти, оси на пробиване, равнините на разрязване, елементи за отстраняване и други.

Имплантите трябва да бъдат монтирани в човешкото тяло много прецизно, за да имат отлична функция и дълъг живот. Благодарение на революционната технология Holo Medical Assistant ние можем да видим истинския проблем на пациента с точност до милиметър, подчертава проф. Цачев.

По думите му, така се намаляват рисковете за пациента от грешки. Освен това се придава по-голяма сигурност и комфорт както за пациента, така и за лекарите по време на оперативната интервенция.

За около месец, откакто разполагаме с 3D-очилата, сме направили четири операции – все на усложнени пациенти. При трима от тях се налагаше хирургична намеса след вече сменяна тазобедрена става. Четвъртият случай касаеше пациент с настъпили усложнения след счупване на гривнената става, пояснява специалистът и уточнява, че новата технология се прилага при тежки фрактури и деформации при пациенти от различни възрастови групи.

Изключително подходяща е за ревизионна хирургия, когато трябва да бъдем максимално точни при поставянето на имплантите, за да избегнем нови и нови усложнения. Във ВМА разполагаме с два комплекта от този вид очила, за да може хирургът и асистиращият му лекар да са в тотален синхрон по време на операцията, подчертава проф. Неделчо Цачев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: