Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ресторантьор: Браншът трудно може да си позволи намаляване на цените за клиентите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:58 / 26.05.2020Коментари (4)369
© Blagoevgrad24.bg
Само 40% от заведенията в момента са отворили, но няма гаранция, че всички работят в режим на рентабилност, посочват от бранша. В близките месеци ще стане ясно дали тези, които са се осмелили да отворят, ще продължат да работят и ще бъде ли финансово оправдано отварянето на нови заведения, смятат ресторантьори и бармани. Заради ситуацията с коронавируса и увеличения риск при обслужването много от заведенията предпочитат да останат затворени. Новите изисквания за здравна превенция са свързани и с много допълнителни разходи и част от заведенията ще работят на загуба. От една страна бизнесът изисква присъствие на пазара, но от друга - всяко от заведенията ще се бори за намаляване на загубите, каза Желязко Каракашев – ресторантьор от Варна.  

Пред БНР Каракашев заяви, че един от най-големите разходи за ресторантьорите е ДДС и свалянето на този данък е най-бързата антикризисна мярка. Той коментира защо е важно намаляването на ДДС за ресторантьорството:

"В ресторантьорския бранш има натрупани много проблеми, които бавно набираха скорост и в една критична ситуация се появиха със своята острота. Въпросът за ДДС започна да се коментира още по време на въвеждането на Наредба 18".

Каракашев посочи, че през последните години стоките, водата, токът, заплатите и осигуровките са нараснали с голям процент. Въведени са били и нови такси и задължителни абонаменти. "В същото време, цената на продукта, който се предлагаше, не можеше да нараства със същия процент и с това се минимизира печалбата. Така че това е един процес, който не е започнал от днес, той просто се изостри в последните дни и седмици". 

Ресторантьорът заяви, че браншът в България много трудно може да си позволи намаляване на цените за клиентите: "Това ще генерира допълнителна загуба, която ти трябва да покриеш от собствения си джоб".Според него е много важно колко дълго ще продължи тази ситуация и колко от ресторантьорите ще издържат да работят на загуба: "За да се намалят цените, ресторантите трябва да започнат да генерират печалба. От друга страна разнообразието от заведения е много голямо и ако има възможност, пазарът ще регулира цените. Но в момента цените са насочени предимно за намаляване на загубите на ресторантьорите".

Желязко Каракашев коментира, че изчисляването на загубите за бюджета от намаляването на ДДС не трябва да е с "елементарно изваждане на 11%", защото неработещите ресторанти няма да плащат никакви данъци. Според него трябва внимателно да се калкулира колко от ресторантите ще останат да работят и колко заети в бранша ще останат безработни: 

"Ефектът не е само в едни числа. Икономиката е нещо, което има много връзки, които ако се нарушат, влияе на всичко".






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И за какво ви е ниска ставка от ДДС ? Да ви направят минималния осигурителен праг на персонала на 1000лв. Тарикати.
0
 
 
Вчера бях в "Албата ",хора нямаше,пусто беше заведението !Този коронавирус попари ресторантьорския бизнес отвсякъде !
Aнонимен
на 26.05.2020 г.
+1
 
 
Нагли келеши! За какво тогава ви намаляват ДДС? Има смисъл само, ако се намали крайната цена към клиента. Така трябва да е само за здраве, образование и култура. За наглите мутри-хотелиери и ресторантьори даже трябва да се вдигне на поне 28 %.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: