Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ренета Инджова: Промяна на конституцията е обоснована и търсена само в контекста на удължаване на модела на краденето
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:04 / 31.07.2023Коментари (0)228
©
В една Конституция промени могат да се залагат само, ако те са в контекста на по-силното, по-доброто, по-ефективното изпълнение на принципите на самия основен закон. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" Ренета Инджова, служебен министър-председател в 84-то правителство. "Една конституция, ако е самоучредена, тя предполага промяна, ама ние не сме се учредили още, защото аз досега не съм разбрала как българското общество е функционирало добре или зле по отношение на това, че има конституция от 1991 г. насам. Както не е направено нито сравнение с предишната Живковската, нито с предишната Димитровската и т.н. Онова, което представлява княжеската, първата, Фердинандовата, тя е белгийски вариант и ние нея можем да я наречем дарена конституция. В дарените конституции не се предвижда финализация, каквато ние сега тук се опитваме да направим. Те въобще нашите конституции само се конструират, а варианта, ако трябва да бъдат преустановени, не е предвиден. Ние се развиваме само в нови работи, стари работи", каза Инджова.

По думите на Инджова, промяна на конституцията е обоснована и търсена в "контекста на удължаване на модела на краденето".

"Значи, трябва да се направят такива добавки, които да направят по-свободна цялата рамка, защото Конституцията не е подзакон, а е принципна рамка. Да я направят рамката по-широка, по-хлабава, да може вътре да влизат работи като например, национален празник, да влизат работи като права. Е, сега като гледате, че там с 400-те шева, ще сложим едни такива права против говоренето, омразата, и то ще е за говорене, а не за действие. За действие ние регламенти не правим, ние сме общество, което не прилага закона си. Така че това, което искам да кажа, ние досега не сме я прилагали тази конституция, за да разберем има ли нужда от промяна или не. Но ако чрез нея ще се направи така, че една политическа сила, която досега, чрез дълбоките си механизми влияеше върху нашия живот и въпреки това, винаги присъстваше в него, сега демонстративно и явно и като предлолжител на конституция ще вземе своето. Аз смятам обаче, че по-престижно беше да се смята, че една политическа сили упражнява невидимо влияние, отколкото да прави тази провокация, да иска да определя конституционните основания на българското общество. Не, че в Европа не е тази тенденцията, не е този талвега, не е вълната на която се движат всичките процеси, а и всичките тегоби на Европейския съюз", добави Инджова, като поясни, че има предвид ДПС.

Тя лично смята, че задкулисието е било по-добро за тази партия, отколкото директното излизане на сцената. 

Цоня СЪБЧЕВА






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: