Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ремина Алексиева: Либерализацията на електроенергийния пазар е поредната гореща топка, с елемент на политическа игра
Автор: Йоланда Пелова 18:22 / 25.10.2023Коментари (0)362
©
Либерализацията на електроенергийния пазар се оказва поредната гореща топка, която се прехвърля между властите. В случая е замесен елемент на политическа игра, тъй като виждаме, че и президентът се намеси и то с донякъде основателни доводи за защита на потребителите. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Ремина Алексиева, анализатор в програма "Енергетика и климат“ в Център за изследване на демокрацията.

По думите й е важно Законът за енергетиката да бъде приет по начин, по който да бъде ефективен, така че потребителите да бъдат максимално подкрепени в прехода към свободен електроенергиен пазар и този преход да е максимално плавен.

"От гледна точка на сроковете, които трябва да изпълним по Плана за възстановяване и устойчивост, да бъде прехвърлен следващия транш от средства, това е наистина ключов въпрос и е вероятно той да окаже много голямо влияние за това дали текстът ще бъде приет в сегашния му вид. Защото наистина този втори транш, който вече е забавен, касае изключително много ключови реформи и проекти, които следва да тръгнат в следващите няколко месеца", обърна внимание Алексиева.

Според нея либерализацията ще е на дневен ред още дълго време: "Дали ще е предизборно претупана, по-скоро не бих казала. И тепърва в следващите седмици вярвам, че това ще се разисква отново, тъй като наистина има много механизми по самите текстове и процедури, които следва да бъдат изяснявани. Но дори законът да се приеме и в този си вид, с цел хващането на някои срокове, темата ще си стои на дневен ред и гражданското общество и експертите следят, бих казала много будно дали това се случва по адекватен начин. В момента в предложените текстове, които бяха приети, нашето мнение е, че предложените разпоредби далеч няма да са ефективни за постигането на целите".

На въпрос, свързан с това дали е правилна сегментация на потребителите, които биват извеждани от регулирания на свободния пазар, Ремина Алексиева отговори:

"Ако пазарът на едро се либерализира от догодина, ние ще имаме едно производство и търгуване на електроенергия на свободен пазар, при определяне на цените на пазарен принцип. Същевременно обаче, ние имаме регулиран пазара, който до 2026 г. ще остане за битовите потребители. И тук се появява една яма, защото има едни огромни разлики в сумите, които ще трябва да бъдат покрити, в случая от фонд “Сигурност" на електроенергийната система, в който всъщност част от нашите данъци отиват за него.

Той ще трябва да покрива тази разлика между цената на свободен пазар и цената, която се поставя за битовите потребители на регулиран пазар. И в случая ние смятаме, че това е неефективно, защото ще доведе до облагодетелстване на търговците и същевременно няма да работим за това битовите потребители да са достатъчно подготвени. С цел да ги запазим по-дълго от един отложен преход, по-скоро ще им навредим в дългосрочен план.

Защото тези пари няма да отидат там, където има най-много нужда, а именно да се справим с енергийната бедност и с това, да подготвим потребителите, в зависимост от техните доходи, изобщо енергийни нужди, наистина да могат да покриват сметките си", обясни експертът.

Още по темата: общо новини по темата: 80
25.04.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
24.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
предишна страница [ 1/14 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: