Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рекорден брой млади таланти се състезаваха с научни проекти в конкурс на МОН 
Автор: Неда Узунколева 15:41 / 19.04.2024Коментари (0)778
©
Рекордните 42 научни проекта, разработени от 55 ученици, участваха в тазгодишното издание на конкурса "Млади таланти“ на Министерството на образованието и науката. Победителите бяха наградени от заместник-министъра на образованието и науката Емилия Лазарова на церемония в институцията.

"Министерството организира и провежда конкурса "Млади таланти“ от над 25 години. Основната цел е да стимулираме младите хора с интерес към науката да развиват и изявяват своите знания и умения“, подчерта зам.-министър Лазарова. В конкурса участват научни проекти от областите биология, химия, информатика, инженерни науки, математика, материалознание, медицина, физика, социални и хуманитарни науки и екология. Той е част и от съпътстващите инициативи на рамковите програми за научни изследвания и иновации на Европейския съюз.

Трите най-добри проекта ще представят България на Европейския конкурс за млади учени през септември 2024 г. в град Катовице, Полша. Един от тях е разработката по физика "Теоретично и eкспериментално изследване на корабни следи“, дело на единадесетокласничката Александра Петкова от Национална природоматематическа гимназия "Акад. Л. Чакалов“-София. Другите два най-високо оценени от журито проекта са "Енергии в деформирани равнинни решетки. Геометрично разглеждане“ в област математика с автор Стефан Гайдаров от 11 клас в Математическа гимназия "Акад. К. Попов“ в Пловдив и "Откриване на синтетични изображения посредством надзиравано контрастно обучение“ в област информатика, дело на Делян Бойчев от 12. клас в Природоматематическа гимназия "В. Друмев“ Велико Търново.

"С удовлетворение можем да отбележим, че през годините наши представители са били носители на различни награди от европейския конкурс – форум, в който стотици млади хора от различни страни от Европа и света влизат в състезание в полето на научното познание. Участието в подобен формат и изяви ни вдъхва увереност, че конкурсът е форум, който ще продължава да привлича талантите на България, готови да поемат по пътя на неизвестните предизвикателства в търсене и изследване на нови идеи във всички научни области“, допълни заместник-министърът.

Журито присъди и три поощрителни награди. Едната от тях е за проекта "Изследване на спектъра на литично действие на бактериофаг BsXeu269p/3, имащ потенциал за биоконтрол на бактериално заболяване по доматени растения“, дело на единадесетокласниците Мария Методиева и Стоян Добрев от Националната природо-математическа гимназия ,,Акад. Любомир Чакалов“-София. Другите две поощрителни награди са за дванадесетокласника Стефан Стоянов от Школа А&Б в ППМГ "Нанчо

Попович“ в Шумен, автор на разработката в областта на информатиката "Бързо и оптимално приравняване на къси сдвоени низове използвайки А*“ и за Елена Йорданова от 10. клас в Математическа гимназия "Баба Тонка“ в Русе за проекта ѝ "Изчисляване на константата на Хъбъл посредством фотометрия на свръхнови от тип Ia“.

За участие в Европейското научно младежко изложение, което предстои да се проведе в Сараево, Босна и Херцеговина през юли 2024 г. журито определи други три проекта. Единият е в област инженерни науки и се казва "ШАРО“, а автори са му двама ученици от Американския колеж в София - Калоян Димитров от 11.клас и дванадесетокласникът Момчил Колев. Другите два избрани проекта са "Изследване на фосфоресцентни материали, получени чрез модифициран метод, невключващ ко-утаяване“ с автор Ивайло Илиев Къртев от 11 клас в Математическа гимназия "Акад. К. Попов“ в Пловдив и "Целочислени отношения на произведения от факториели“, дело Димана Праматарова от 10 клас в Математическа гимназия "Академик Кирил Попов“ - Пловдив.

На Swiss Talent Forum България ще бъде представена от Георги Пашалиев, автор на проекта "Съвместно изчисляване на математическо очакване със стратегически играчи“.

Два проекта бяха избрани за участие и в лятната изследователска школа на УчИМИ-БАН. Това са "Binary codes with forbidden elements“ на Деян Божков от Американския колеж в София и BasicOS“ Момчил Калестров от ПГЕЕ – Пловдив.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Актрисата Виолета Донева е била открита мъртва в апартамента си
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: