Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Рекорд: За първи път човек обиколи Витоша за под 8 часа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:42 / 19.06.2022Коментари (0)248
©
За първи път планината Витоша бе обиколена с бягане за под 8 часа. Уникалното постижение бе записано днес срещу името на Христо Цветков, който победи в 100-километровото изпитание. Христо започна атаката още след старта в полунощ и през цялото време се движеше в рекордно време, като никой от съперниците му не бе състояние да удържи на силното му темпо. На финала Цветков финишира за 7.45:34 ч., с което подобри с близо 22 минути собствения се рекорд на трасето от миналата година. 27-годишният атлет изпревари останалите с близо час, което също е феноменално.

Христо бе шампион и миналата година, когато също превзе новините с това, че веднага след финала коленичи за да предложи брак на своята любима. Днес тя вече е негова съпруга и първа го прегърна и поздрави за невероятното постижение. Среброто бе за Пламен Пенов с 8.38:27, а бронзът за Даниел Кубашлиев с 8.55:57 ч.

"Щастлив съм, че постигнах поредната си цел. За нея тренирах в последните 3 месеца, по 3 часа всеки ден. Без подготовка няма как да успееш в това толкова тежко изпитание. Радостен съм, че подобрих рекорда, но и станах първият обиколил планината с бягане за време под 8 часа. Трасето бе добро, нямаше много кал до последните 15 км, които много ме затрудниха, там изгубих може би над 5 минути от графика си за бягане с цел 7.40 ч. Но и това със сигурност ще стане следващата година. Обиколката на Витоша е единственото планинско бягане, в което участвам, всичките ми други стартове са шосейни,“ заяви веднага след финала 27-годишният суператлет, който вече има 3 победи от 7-те си участия в това изпитание. Следващото предизвикателство пред роденият в Сопот спортист е 280-километровият Спартатлон в Гърция през септември.

При дамите рекордът оцеля на магия. Надежда Ангелова пое лидерството скоро след старта в полунощ и не го изпусна до края. На 10-ия километър преди финала тя бе в рекордно темпо, но умората си каза думата. В крайна сметка точно 2 минути и 3 секунди не достигнаха на Надежда да прати в историята върховото постижение на Мария Николова от 2020 г. Ангелова финишира днес за 9.19:35 ч., за да защити титлата си от миналото лято, когато времето й бе с 18 минути по-бавно. Втора, на неголяма разлика завърши Моника Филипова с 9.24:22 ч., а трета остана Стефана Василева с 10.49:47 ч.

"Последните 23 километри бяха много трудни. Бях жадна, гладна, уморена, в този участък имаше и повече кал. Малко не достигна за рекорда, но видях, че е по-силите ми. Следващата година ще наблегна повече на подготовката и вярвам, че ще успея. Целта ми отново ще бъде резултат между 9.00 и 9.10 часа,“ заяви  шампионката, веднага след 6-ото си участие в Обиколката на Витоша.

Шампион на шампионите това лято е Самуил Вълчев, който победи в дуатлона. В това изпитание участниците първо преминават 100-километровия маршрут около Витоша с велосипед, а след това правят това и с бягане. Вълчев финишира пръв след изнурителните 200 км с време 14.46:27 ч., за да изпревари с близо 20 мин. миналогодишния победител Калоян Чанев. При жените най-бърза в дуатлона бе Деница Зайкова с общ резултат 18.36:39 ч.

Ден по-рано триатлонистът Емил Стойнев записа първа победа при велосипедистите, след като досега три пъти беше подгласник на шампионите в предишни издания. При дамите две последователно спукани гуми малко преди финала спасиха рекорда на трасето, но не попречиха на Христина Козарева да запише 12-ата си титла при 10-ото си участие, защото тя има два триумфа и в дуатлона.

100-километровата Обиколка на Витоша отбелязва това лято своята 39-а годишнина. Над 2500 бяха общо участниците в емблематичното състезание, което отново е част от инициатива "София – европейска столица на спорта“.

Можете да приветствате призьорите в бягането и дуатлона по време на награждаването на колоездачите, което е насрочено за днес в 16 ч. в зоната на старт/финала на паркинга пред резиденция Бояна до входа на базата на БФС. Можете да приветствате призьорите в бягането и дуатлона по време на награждаването на колоездачите, което е насрочено за днес в 16 ч. в зоната на старт/финала на паркинга пред резиденция Бояна до входа на базата на БФС.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Напрежение в ОбС - Дупница
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: