Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Редица глоби за некачествена дограма
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:12 / 28.07.2016Коментари (0)345
©
Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) стартира проверка на строителни продукти - стъклопакети. Само през първия ден бяха проверени 284 броя от 26 вида стъклопакети при 9 производителя в градовете София (3), Пловдив (2), Русе (1), Шумен (1), Бургас (1) и Враца (1), като при нито един не беше открита задължителната маркировка СЕ.

Всички проверени се оказаха без декларация за експлоатационни показатели и без оценено съответствие, т.е. всички производители произвеждат и предлагат продукцията си, без да са преминали изискваните от закона изпитвания при нотифицирани от Европейската комисия органи за оценяване на съответствието.

Продукцията в проверените обекти беше спряна от продажба. Глобите за нарушителите варират от варират от 5 000 до 15 000 лв. Само един продукт от всичките 284 разполагаше с необходимата съпътстваща документация.

Стъклопакетите представляват две или три стъкла, разделени от дистанционер, запълнен със сушител и залепени със специална заливка. По този начин между стъклата се образува херметически затворено пространство, което напълно изключва възможността за попадане в него на замърсен въздух. Именно заради това стъклопакетът има дълги години живот и осигурява по-добра топло и звуко изолация, взломоустойчивост и устойчивост на вятър.

Важен показател при избора на стъклопакет е степента на топлоизолация. Тя се влияе от вида на стъклата, дебелината на стъклопакета, както и от разстоянието между стъклата. Използването на новите стъкла от типа на Ка (нискоемисийно) стъкло и Мултифункционалното (4 сезона) стъкло допринасят за повишената топлоизолация на прозорците.

За да получите максимална топлоизолация е нужно да изберете стъклопакет с по-нисък коефициент на топлопреминаване.

При покупка на дограма потребителят трудно може да разбере какъв стъклопакет е вложен. Затова е необходимо при монтажа на дограмата да изискате от производителя декларация за експлоатационни показатели, с което той поема отговорността за произведения от него продукт по отношение на качеството.

Потребителят може да ползва лаборатории с подвижна апаратура, за да се проверят някои от показателите на стъклопакета. Полученият резултат ще послужи на надзорните органи да предприемат съответните действия и при възможност - дограмата със стъклопакета да бъде изпитани в акредитирана лаборатория.

В случай на несъответствие на изпитаните и декларирани от производителя технически характеристики потребителят може да търси своите права чрез Комисията за защита на потребителите.

Проверките на стъклопакети и дограма ще продължат, категорични са от ДАМТН.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: