Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Разбита е една от най-големите групи за телефонни измами
Автор: Васил Динев 16:28 / 31.08.2019Коментари (0)439
©
При съвместна операция на ГД "Национална полиция“, ОДМВР-Плевен, Дирекция "Жандармерия“ и Специализираната прокуратура, проведена вчера е разбита една от най-големите групи за телефонни измами, съобщи на брифинг в ГДНП прокурор Сийка Милева. В него участваха още зам.-директорът на ГДНП старши комисар Николай Хаджиев, наблюдаващият прокурор Евгения Деянова и началникът на сектор "Измами“ в ГДНП главен инспектор Златка Падинкова.

Според събраните доказателства, групата е действала от началото на 2018 г.  Иззети са множество веществени доказателства, установен е и ръководителят на групата. 8 души са привлечени като обвиняеми, като всички те са осъждани за различни престъпления. Предстои утре да бъде внесено искане за налагане на постоянна мярка "Задържане под стража“, каза наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

Според данните от процеса на разследването, групата е използвала познатия механизъм на действие  - участниците се представят за полицейски служители и търсят съдействие от гражданите при "провеждане на операция".

Всичките членове на групата нямат нито един ден трудов стаж, но с престъпната си дейност са си осигурили 8 луксозни автомобила, големи къщи, скъпо имущество и ежедневни разходи, които надвишават средната пенсия. Жертвите на групата са предимно възрастни хора или току-що навършили пълнолетие, каза наблюдаващият прокурор Евгения Деянова. Анализът до момента показва, че основно жертвите им са хора, които живеят отдалечено от семействата си.

Началникът на отдел "Измами“ в ГДНП главен инспектор Златка Падинкова съобщи, че е изяснено е, че групата действала от територията на Румъния, като са ползвани румънски СИМ-карти. Тя добави, че в северната ни съседка в момента се готви промяна, която ще направи невъзможно купуването на предплатени СИМ-карти, без да се изисква личен документ.

В резултат на целенасочените действия на полицията и прокуратурата  за първите 7 месеца на 2019 г. се откроява трайна тенденция за намаление на случаите на телефонни измами с 33%, каза зам.-директорът на ГД "Национална полиция“ старши комисар Николай Хаджиев. От началото на 2019г. до края на месец юли са регистрирани 459случая на измами, за същия период на 2018 г. те са били 688. В същото време е увеличена ракриваемостта -  23% спрямо близо 14% за предходната година. "Данните показват, че целенасочените действия на полиция и прокуратура по неутрализирането на такива престъпни групи, специализирали се в извършването на подобен вид престъпления дава резултат“, заяви старши комисар Хаджиев.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
Парламентарни избори 2024
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: