Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ракията на трапезата вече струва почти толкова, колкото и най-евтиното вносно уиски
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:01 / 12.09.2022Коментари (1)235
©
Българската ракия поскъпна с между 20 и 50 на сто от пролетта насам, показва проверка на “Труд". Причината според потребителите е спекула, а според производителите по-високи разходи в резултат на драстичното увеличение на енергоносителите (ток и газ), както и на горивата за транспортиране на готовата продукция.

Най-евтините марки в разфасовки от половин литър и 700 мл се продават за около 8 лева, докато преди година същите са се предлагали за около 6 лева. По-скъпите питиета са увеличили цената си и повече.

“Не могат да ми продават едно шише с ракия от миналогодишната реколта с подобно увеличение", бе категоричен клиент на една от най-големите вериги за алкохол на достъпни цени.

“На какво се дължи това поскъпване, ако не на спекула, при условие, че продуктът е произведен още преди година, когато цените и разходите за производство бяха други. Неслучайно пазаруваме по-скъпо от европейците един и същи стоки, а сега посегнаха и на ракията", заяви потребителят пред вестник “Труд".

Домашните вино и ракия от тазгодишната реколта също ще ни струват по-скъпо. Причината е поскъпването на работата на казаните заради сериозния ръст в цените на горивата, както и изкупните цени на гроздето, които през тази година достигат до 80 стотинки - левче за килограм. Плодовете също се търгуваха минимум по толкова. В същото време поскъпна и захарта, така че крайната стойност на домашнярката ще е между 30 и 50 на сто по-висока спрямо миналогодишната, изчислиха майстори на високо градусовата напитка.

Самите търговци също увеличават надценките, заради хладилните витрини в обектите, които вдигат разходите им значително благодарение на скъпия ток за бизнеса и се разпределят правопропорционално на всички предлагани стоки в магазините. Още по-сериозно е поскъпването в хотели и ресторанти, където и разходите за персонал и предоставяне на услуги са и по-високи.

Така в крайна сметка цената на родните ракии почти се изравни с тази на по-евтините марки уиски. А изборът с какво питие да седнат на масата остава за потребителите.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Пийте Джони с лед и ще спестите и салата за 7лв.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: