Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Райско кътче на 82 км от Пловдив и на 131 от София, красотите са много
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:19 / 22.01.2022Коментари (10)213
© Blagoevgrad24.bg
Лековита вода с температура от 28 до 91 градуса и невероятно красива природа през всички сезони, и то на едно място, а именно в спа столицата на България. Неслучайно хотелите в града целогодишно са запълнени с гости от страната и чужбина. Градът се намира в планинска местност и при пътуване дотам от София се минава през невероятно дефиле.

От едната страна на пътя може да се види теснолинейката, който вече е туристическа забележителност, а преди линията се е ползвала само за товарни превози. Покрай пътя криволичи и красивата река Чепинска, гледка, която може да бъде описана само от един художник или писател.

Велинград е разположен на 131 км от София и на 82 км от Пловдив, в западната част на Родопите. Красивата природа и находищата на минерални води превръщат Велинград в един от водещите балнеокурорти на Балканите. След Освобождението от османско владичество през 1878 г. в района около Велинград се създават работилници и предприятия за обработване на дървен материал.

Велинград е известен и с големия карстов извор – Клептуза. Той има дебит от 600 до 1200 л/сек, подхранва две изкуствени езера, а край него е обособена зона за отдих с водни колела. Средната годишна температура на въздуха в курорта е +9,3°С, средната януарска +1,8°С, а юлската +18,7°С.

Велинград е на първо място в България по изобилие и разнообразие на минералните си води. Това е довело до многообразие на варианти за използване на минералната вода – и за отмора, и за рехабилитация, и за възстановяване. На разположение на туристите са минерални бани, басейни, плажове, балнеосанаториуми, спа хотели. Най-горещи са водите в квартал "Каменица" – с температура до 91°С.

Минералната вода и процедурите, които се предлагат във Велинград, оказват благоприятно влияние на опорно-двигателния апарат, подобрение на състоянието при неврологични заболявания, хипертония, гинекологични заболявания, бъбречно-урологични, дихателни и стомашно-чревни заболявания. Има пешеходни улици със заведения и магазини, където може да се разходите.

При масовото принудително помохамеданчване на българите в района през втората половина на XVII в. много хора избягали и се крили в горите, за да запазят християнската си вяра. След това повечето от тях се заселили в квартал Каменица, където изградили храма "Света Троица". Тайно била изкопана землянка, направена като параклис, и в нея се извършвали богослуженията.

През 1933 г. започва изографисването на храма, което продължава девет години. През 1965 г. църквата била изградена наново. Тя заема 211 кв. м застроена площ, сградата е масивна, а стените са от камък с дебелина 0.80 м. Друго интересно място във Велинград е Историческият музей. В него може да се види една от най-богатите експозиции на великденски писани яйца в България.

В района на Велинград се намират много защитени територии – "Валявиците", "Рогачица", "Черновец". В местността Тъжника до река Доспат се намира единственото находище в България на растението върболист тъжник (Spiraea salicifolia L.). През юни-юли то цъфти с розово-червени гроздови съцветия, отвътре клоните му са кухи. Било е използвано за направата на лули. Растението е в Червената книга на България (списък със застрашени, изчезващи и изчезнали биологични видове, срещащи се на територията на България).

Много са природните забележителности във Велинград и около него. На около 35 км от града, до село Побит камък, се намира скално образувание със същото име. Формата на едрозърнестия гранит напомня на руските матрьошки.

На 16 км от Велинград се намира курортът Юндола, който е подходящо място както за зимен, така и за летен туризъм. На 13 км югозападно от Велинград се намира и пещерата Лепеница. Пещерата е дълга 1525 м и има двуетажни галерии, подземна река и езера. Интересно за посетителите е многообразието на сталактити, сталагмити и сталактони, каменни завеси, които се отразяват в кристалните води на езерото. Едно от богатствата на пещерата са пещерните бисери, а пещерните кратери са уникална находка в България.

При светилището на връх Острец (1369 м н.в.) са открити множество останки от глинени съдове, датирани от късножелязната епоха (VI – I в. пр. н.е).

През Велинград преминава теснолинейната железопътна линия Септември – Добринище. В момента тя е предназначена само за превоз на пътници.

Във Велинград има над 40 хотела и почивни домове, 2 санаториума, 140 заведения за обществено хранене и забавление. Обществените минерални бани са благоустроени, изградени са 22 открити и закрити минерални басейни. Някои от хотелите пък разполагат със собствени градини и имат договорки с местни животновъди за доставка на пресни меса. Ястията и салатите пък се приготвят от зеленчуци, добивани в личните градини на хотела. Така вкусът е български и много хора се връщат по тези места именно заради вкусната храна.

На територията на община Велинград се намира и язовир "Сърница", в близост са и други язовири – "Белмекен", "Батак", "Беглика", които са любима дестинация не само на рибарите, но и на почитателите на планинския туризъм. В близост са и други планински курорти – Цигов чарк, спортен комплекс Белмекен и др.

Съчетаваме ски с вкусна храна в Банско

Незабравимо ски преживяване по 75-километрови писти и вкусни местни деликатеси привличат българи и чужденци в зимния курорт Банско. Неслучайно за девета поредна година той грабна приза за най-добър ски курорт на България на Световните ски награди. Най-голямото предизвикателство за скиорите в Банско е писта "Томба", кръстена на италианския скиор Алберто Томба. Място, където за всеки има по нещо. Освен великолепни писти, оборудвани с оръдия за сняг, но и ледена пързалка, много музеи и не на последно място, Банско е идеален и за спа ваканция. Най-големият природен дар в общината са минералните води. На територията на с. Добринище има 16 минерални извора и 2 сондажа с общ дебит 18 л/сек с температура 38-40°С. Югозападно от град Банско, в местността Мъртва поляна, се намират два минерални извора и един сондажен кладенец.

Формирането им е свързано с окарстените мрамори в Северен Пирин. Дебит – около 60 л/сек и средна температура 17°С. Един от най-големите зимни курорти на България е разположен на 925 метра надморска височина в подножието на планината Пирин – на 150 км от София и 96 км от Благоевград. На разположение на туристите е кабинков лифт, който отвежда от началната точка на лифтовата станция в град Банско до Бъндеришка поляна. Градът е свързан със ски зоната и със 7-километров ски път.

Басейните в хотелите са мястото за релакс.

В Банско има и множество музеи и забележителности, регистрирани са над 130 архитектурно-исторически паметници на културата, седем от които са с национално значение.

В югоизточната част на национален парк Пирин, между Банско и Добринище, се намира местността Свети Никола. През 2003 г. на това място е възстановен малък параклис на мястото на стари основи. В района се провеждат археологически разкопки, от които досега са намерени останки от крепостни стени и жилищни сгради.

През лятото ски пътищата и ски пистите могат да се използват и като маршрути за планинско колоездене. Курортът е популярен сред туристите и в летния сезон, през който могат да се практикуват различни видове дейности и спорт – катерене, езда, колоездене, планински преходи, рафтинг в района на Кресненското дефиле и др.

Запазена марка на Банско са и битовите механи, в които се сервират традиционни бански ястия. Сред специалитетите в града са капама, чомлек, бански шиш, саче, бански старец и други.

В района на Банско функционира и едно от най-модерните голф игрища в страната, което предлага отлични възможности за голф, съчетани с красива природа и чист въздух. Местата за настаняване в Банско са повече от разнообразни и има варианти за всеки вкус и бюджет – от луксозни 5-звездни комплекси, до къщи за гости и апарт-хотели.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
В райското кътче пресъхнаха всички чешми на минерална вода,които бяха по улиците-знае се къде отиде тя.По заведенията и магазините е фантастично скъпо,също по хотелите и санаториумите.От миналата година има голяма посещаемост от цигани-плащат си добре с парите,спечелени в Германия.И заради пандемията няма културни мероприятия,които по-рано се правеха на площада.
+1
 
 
НА СКОРО МИНАХ ТРАНЗИТ ОТ ТАМ. МОЖЕ И ДА Е ХУБАВО ИЗ ГРАДА, НО АЗ ВИДЯХ МНОГО КРАСИВИ, НО ИЗОСТАВЕНИ И ПУСТЕЕЩИ ХОТЕЛИ КОИТО ИЗГЛЕЖДАТ ПРИЗРАЧНО. И СА ДО ТОЧНО ДО СКИ ПИСТИТЕ. И НЯМАШЕ НИЩО РАЙСКО В ГЛЕДКАТА...
+6
 
 
Страхотен град! Чист и спокоен. Тук все още има нормални кръчмички с нормални цени. Лошото, е че много червени другари окрадоха водата и я вкараха в хотелите си, които пак окрадоха чрез РМД-тата на Костов! Други поизпраха парите си пак през хотели и пак окрадоха водата! Гадното, е че не плащат концесионни такси или плащат символично! Дано не презастроят града и да го направят като Банско-на нищо да не прилича!!! Където пипнат червените милиционери, всичко се разпада!!! Няма ли най-после да изчезнат завинаги от лицето на земята и да си живеем спокойно без болните им алчни мозъци!!!
+1
 
 
Тръгнахте от Велинград ама някой е копи пейстнал и за Банско :) Столици да искаш! Набедени. Да може мутрите да перат кинти с парвенюшките си хотели ,а помаците да си мислят ,че са СПАличани.
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Проблем с недостига и износа на лекарства
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: