Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Радулов: В много страни от ЕС легализират марихуаната, но това не води до отслабване на мерките срещу хероина и кокаина
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:21 / 24.04.2023Коментари (0)223
©
Хубаво е, че има акции срещу разпространението на наркотиците, тъй като да кажем от миналата година, втората половина, като че ли бе забравено, че съществува разпространение наркотици и че е задължение на МВР да противодейства активно. Това каза в Аудиокаста на "Фокус" "Това е България“ проф. Николай Радулов – експерт по национална сигурност и бивш секретар на Министерството на вътрешните работи.

"Това, което обаче е доста притеснително, поне за мен, тъй като аз се стремя да съм в течение на всичко, което се случва с противодействието на престъпността – за да преподавам тази материя на моите студенти, става ясно, че между 2020 и 2021 г. – това са данни на ООН, производството и разпространението на кокаин нараства неимоверно – с 35%. Това е гигантско количество. Не по-малко е нарастването на производството на хероин. Разбира се, няма и някакъв отлив от създаване на различни типове синтетични наркотици. Но това, което е характерно, е голямото разпространение, особено на кокаина и хероина", каза Радулов.

Той  добави, че по време на Ковид кризата наркоразпространителите влязоха в модна стъпка с възможностите за разпространение чрез различни онлайн прийоми и когато свърши тази Ковид ваканция или период, в който нямаше забавления, нямаше дискотеки – местата, където традиционно отпред се продаваха наркотици, без особено да се безпокоят от органи на обществения ред и сигурност, в сегашния момент, в това ново, следковидно време, работят и стандартните, христоматийни начини на разпространение на наркотици и тези, които бяха иновативно вкарани по време на Ковид кризата. И очевидно е, че разпространението на наркотици е сериозно. В цяла Европа има гигантски проблем, особено що се отнася до кокаина и хероина. С този проблем обаче хората се борят. Заловени са в Антверпен преди 25 или 30 дни гигантско количество от 8,8 тона наркотици. Съвсем наскоро – миналата седмица до бреговете на Сицилия беше открит не захвърлен, а закотвен голямо количество специално пакетиран кокаин, над 2 тона. Френските специални служби и митници насред Франция заловиха един тир с 578 кг кокаин и за мое учудване се оказа, че този камион е управляван от двама българи. Т.е. в цяла Европа и в целия свят разпространението на кокаина и на хероина е неимоверно.

"И това, което се наблюдава, следейки френски, немски и други източници, е че това е забелязвано от специалните служби и полицията. Борят се, по-добре или по-зле, но залавят много големи количества", посочи Радулов.

Според експерта акции се провеждат, залавят се 200-300 килограма марихуана, но като че ли във фокуса на действие на специалните структури, занимаващи се с борба с наркоразпространението и с наркопроизводството, е произвежданият в България коноп. Т.е. някъде се произвежда с медицински цели, но фабриките за марихуана или лабораториите, както гордо се наричат, са помещения, добре осветени, и обикновено се споменава само за "лаборатории“. Ние оставаме с впечатление, че става дума за нещо, произвеждащо всякакви типове наркотици, а всъщност не е така. Същевременно в Европейския съюз, във все повече страни марихуаната започва да се легализира. Явно е установено, че вредата от нея не е толкова голяма. Тя има и установени медицински, полезни свойства. И даже в Германия сега, в момента, се работи по един закон, който ще разреши както притежанието на малки количества марихуана на един човек, така и възможността да си засади няколко саксии с растението. Т.е. световната тенденция е към изваждане на марихуаната от рамките на наркотиците, но в тези рамки въобще не може да става дума по някакъв начин да бъдат премахнати или да бъде отслабен режима по отношение на кокаина и хероина.

"А ние, както виждате, във всички тия акции имаме веднъж заловени 62 грама, което беше смешно, и съвсем наскоро бяха заловени 400 грама, което беше обявено с много голяма гордост, но всъщност това е много минимално количество, като се има предвид, че количествата са огромни дори за такава малка страна като България. И тук резонно си задаваме въпроса имат ли представа нашите служби, които се занимават с противодействие на наркоразпространението, какви наркотици се разпространяват в страната, откъде идват тези наркотици? Или са невежи, некадърни и мързеливи, или има нещо друго, което води до липса на разкриваемост по отношение на много опасните наркотици кокаин и хероин. Аз ви предлагам вие да си изберете коя е причината. Аз вече съм притеснен, защото толкова очевидно е нежеланието да бъдат залавяни кокаина и хероина, че започвам да си мисля, че корупцията е обзела и по-ниските нива на работещи в МВР", добави проф. Николай Радулов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: