Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Радикалният ислям у нас се проповядвал от българи, обучени в чужбина
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 14:12 / 30.09.2012Коментари (0)356
© Blagoevgrad24.bg
Главното мюфтийство е подало няколко жалби за нерегламентирана религиозна дейност през последните 7-8 години. Последната е от преди четири месеца, съобщи заместник-главният мюфтия Ведат Ахмед.

Той обаче е уверен, че имамите, обвинени в проповядване на религиозна омраза, не са направили нищо нередно. Ахмед обясни, че не всички от изправените пред съда в Пазарджик по делото за радикалния ислям, са служители на Главното мюфтийство. Това обаче не означавало, че дейността им не се контролира.

"Ролята на Главното мюфтийство е да проповядва ислямската религия сред мюсюлманите, така както е посочено в Корана и в традицията на пророка", каза Ведат Ахмед. Най-главната му функция е да изпълнява превантивна роля, като запознава хората в правилно тълкуване на ислямската религия, добави той.

Дим или огън?

Процесът в Пазарджик не е процес срещу религията, каза на свой ред лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Той посочи, че България е светска държава със свои закони и Конституция и когато някой проповядва, че жената няма права, каквото проповядвали тези имами, то това е нарушение на Конституцията.

Каракачанов повтори тезата си, че радикален ислям у нас се проповядва от български граждани, обучени в чужбина. През 1992-1992 година тогавашната национална служба за сигурност е екстрадирала от България първите проповедници, предимно чужденци - саудитци, йорданци, сирийци, турци, които били дошли да пропагандират радикален ислям, добави Каракачанов.

Заради това, по думите му, в последните 20 години от България се пращали деца в тези страни, предимно в частни ислямски университети, които след десетина години се връщат у нас и проповядват тази форма на ислям. Имамите се настанявали в районите с българо-мохамедани и в ромските гета.

"Там, където няма работа и социалният статус на хората е нисък, много лесно може на хората да се пълнят главите с подобни неща", каза Каракачанов.

Бурки след "разфереджаването"

В последните 120-130 години в България не е било характерно ходенето с бурки. Това не е традиция за българските мюсюлмани, каза Каракачанов по повод облеклото на жените, които се събраха пред съда в Пазарджик. 

Ахмед обаче отрече. По думите му, "процес на разфереджаване" бил подет пред 50-те години на миналия век от тогавашната БКП. Голяма част от мюсюлманките и тогава се покривали в бурки. Връщането към това облекло сега означавало връщане към повелите на ислямската религия.

Източник: bTV


Още по темата: общо новини по темата: 2
27.02.2016 »
30.10.2013 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: