Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Радев във Виена: Българският бизнес устоя на кризата и предлага добри възможности за партньорства
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:37 / 23.06.2023Коментари (0)222
©
Българският бизнес успя да се справи с редица предизвикателства в кризата и днес предлага добри възможности за взаимноизгодни партньорства. Австрия е вторият по големина реален инвеститор в българската икономика и ние ценим не само финансовите измерения на вложенията, а и опитът в управлението, производството и изграждането на нови модели на отношения между бизнеса и обществото, които са добавена стойност в нашето партньорство. Това заяви президентът Румен Радев, който участва във Виена в кръгла маса, организирана от Стопанската камара на Австрия (WKÖ). Във форума се включиха представители на българския и австрийския бизнес в областта на енергетиката, банковия сектор, автомобилната индустрия и високите технологии, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Държавният глава подчерта пред представителите на бизнеса, че постигнатата предвидимост в енергийния сектор у нас се дължи на повишената сигурност на доставките на енергийни ресурси и ниските цени на електроенергията. Президентът открои постигнатите през последните месеци от България споразумения с Гърция и Турция за достъп до техните терминали за втечнен газ и газопреносни мрежи, което осигурява реална енергийна диверсификация и е солидна основа за насърчаване на конкурентоспособността на бизнеса. Страната ни е част и от все повече международни коридори за пренос на енергийни ресурси към Европа, включително и по инициатива на България като "Solidarity Ring", за увеличаването на доставките на природен газ от Азербайджан.

Зеленият преход е изключително важна цел за ЕС, но тя не бива да бъде постигана за сметка на прибързаното затваряне на базови мощности, загуба на конкурентоспособност и на икономически възможности, ръст на цените и тежка цена за европейските икономики и нашите общества, подчерта държавният глава.

Като особено перспективна област на сътрудничеството с Австрия Румен Радев отбеляза високите технологии в областта на финансовия и банков сектор. Разработен от български компании специализиран софтуер се използва от водещи банки в Африка, а европейски банки установяват свои управленски центрове в страната ни, заяви президентът.

Румен Радев отбеляза стабилното развитие на автомобилния сектор в страната ни, която е сред водещите доставчици на компоненти за автомобилната индустрия в Европа, включително в областта на софтуера. В България работят над 350 компании в тази сфера, които имат около 75 000 работници. "Най-високото признание за постигнатото от България е, че все повече автомобилни компании откриват в България свои научни и развойни центрове, което е добра възможност за нашите инженери и компании“, подчерта още президентът.

Като конкурентни предимства на страната ни в Европа, Румен Радев посочи също така стабилните показатели на българската икономика, икономическият ръст от 3.4% за 2022 г., ниското съотношение на външния дълг спрямо брутния вътрешен продукт, значителният ръст на индустриалното производство и на износа, както и квалифицираните кадри.

Държавният глава Румен Радев е на посещение в Австрия по покана на федералния канцлер Карл Нехамер и предстои по-късно днес двамата да проведат среща във Виена.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
Великден 2024 г.
Либерализъм и консерватизъм в Европа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: