Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Радев: Трябва да гарантираме сигурен вот
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 13:30 / 07.01.2021Коментари (2)514
©
За нас е изключително важно в резултат на консултациите да има мерки, които да гарантират високо доверие в изборния процес, високо доверие в здравните мерки, така че да имаме нормална избирателна активност, да бъде избран легитимен парламент. Само той може да излъчи устойчиво и добре работещо правителство и да се започне демонтажът на порочния управленски модел". Това заяви президентът Румен Радев по време на консултациите за изборите, които провежда.

Според Радев е важно да се изгради доверие към машинното гласуване. "Важно е да имаме прозрачност, надеждност и високо доверие в процеса на одит и сертифициране на машините", заяви президентът.

Пред държавния глава от Обществения съвет към ЦИК обявиха, че е възможно провеждането на изборите по време на епидемията от коронавирус. Според Обществения съвет подготовката трябва да започне. Препоръката е да се разгледат всички възможни действия за регистрация на партии, коалиции и наблюдатели онлайн.

От срещата стана ясно още, че Общественият съвет е анализирал проведени близо 100 изборни процеса по целия свят. Така е стигнал до заключение, че е възможно провеждането на изборите, при спазване мерките.

Според Обществения съвет е неудачно въвеждането на гласуване по пощата заради липсата на такъв опит в страната. Това става първо с експерименти, след което се въвежда.

Относно карантинираните избиратели от Обществения съвет посочиха, че има възможност, предвидена в Изборния кодекс, да се издават правила, които да осигурят възможност лицата, поставени под карантина, да гласуват с подвижна избирателна кутия.

От Обществения съвет предлагат, ако се стигне до промени в Изборния кодекс, след приключване на изборния ден да се направи заснемане на преброяването на бюлетините, което има възможност да се излъчва в реално време и онлайн. Така ще се избегне струпването на хора в изборното помещение, които имат право да наблюдават процеса.

По повод на машинното гласуване стана ясно, че устройствата могат да бъдат дезинфекцирани с етилов спирт. С това от Обществения съвет призовават избирателите да не се притесняват, че машината предпоставя по-висок риск от заразяване, отколкото гласуването с хартиена бюлетина.

Според проф. Мирчев датата 28 март не трябва да се променя с по-задна. "Какво гарантира, че на 28 април болните ще бъдат по-малко, нищо. Това не е аргумент. Изборите трябва да са издърпани напред", коментира той.

Дончо Пачиков посочи, че е възможно наблюдателите да подпомогнат здравните власти, като осъществяват контрол върху спазването на мерките.

Росица Матева от Обществения съвет е на мнение, че не е необходимо разкриването на повече секционни комисии за предстоящите избори.

"Ако бъде направена организация - да се гласува през стая и организация на движението, то това би било достатъчно и без допълнителни ограничения", отговори Матева на въпрос на вицепрезидента Илияна Йотова дали трябва да има "зелени коридори" в деня на вота.

На финала на срещата с членовете на Обществения съвет към ЦИК президентът отчете, че подобни дискусии са начина да се подобрява изборният процес.

"Консултациите са, за да изчистват противоречията и да се търсят най-добрите решения. Гласът на обществото трябва да се чува в процеса на подготовка на изборите", заключи Радев.

Още по темата: общо новини по темата: 2515
11.10.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/420 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ти какво ще гарантираш бе фигурант ? Юмручета и свински дзурли.
+2
 
 
А сега де...нали вирус нямаше ,нали щама на Шипка не бил заразен колкото този в София, кой по време на пандемия размахваше юмруци и караше хората да излизат по площадите? НЯМА ТАКЪВ ГНУСЕН ЛИЦЕМЕР!В живота си винаги бягам надалече от такъв тип хора като зеления чорап ,такъв човек може цял живот да се прави на твой приятел и накрая с кеф да ти забие нож в гърба!ХОРА ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ЗЕЛЕНИТЕ ЧОРАПИ НА ЛИЦЕМЕРА РАДЕВ МИРИШАТ!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: