Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Работодателите със скромни намерения за назначаване на нови служители
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:41 / 09.09.2015Коментари (0)226
© Bulfoto
Българските работодатели заявяват скромни намерения за наемане на служители през периода октомври - декември 2015 г. Сред тях 15% очакват повишение на числеността на персонала си, 10% предвиждат свиване, а 74% не прогнозират промяна.

Това показва новото Обзорното изследване на "Менпауър" за заетостта в България през четвъртото тримесечие на 2015 г

Спрямо същия период на миналата година, перспективите за назначаване се подобряват с 2 процентни пункта.

Според размера на предприятията

Участващите в проучването работодатели са разделени според размера на предприятието си в следните четири категории: микропредприятията имат по-малко от 10 служители; малките предприятия - от 10 до 49 служители, средно големите - от 50 до 249 служители, а големите - 250 или повече служители.

Във всички четири категории през следващото тримесечие се очаква увеличение на числеността на персонала, като най-силен пазар на труда се очертава при големите и средните предприятия - нетните прогнози за заетостта при тях са съответно +17% и +14%.

Спрямо предходното тримесечие перспективите за наемане са по-слаби с 3 процентни пункта при микропредприятията и с 2 процентни пункта при големите работодатели.

Сравнение по региони

През четвъртото тримесечие на 2015 г. се очаква числеността на персонала да нарасне във всичките пет изследвани региона. Най-силни намерения за назначаване на служители отчитат работодателите в Пловдив и Русе, с прогноза за ръст на заетостта от 15%.

Стабилни темпове на наемане се предвиждат във Варна, където прогнозата е за +11%, докато в София стойността й е +8%. Най-слаба прогноза от +4% идва от бургаските работодатели.

В сравнение с третото тримесечие на 2015 г., изгледите за наемане на служители са с по 7 процентни пункта по-силни в два от петте региона - Русе и Варна. В София обаче работодателите отчитат спад в прогнозата с 4 процентни пункта.

Сравнение по сектори

В девет от десетте икономически отрасъла работодателите очакват да увеличат персонала си през четвъртото тримесечие на 2015 година.

Най-силен пазар на труда се предвижда в сектора на финансите, застраховането, недвижимите имоти и бизнес услугите и в производствения бранш, където нетните прогнози за заетостта са съответно +18% и +17%.

Стабилни темпове на наемане предвиждат работодателите в строителството, където прогнозата е за +11%, докато в минното дело стойността й е +10%.

Предпазливо оптимистични планове за наемане на персонал се отчитат в публичния и социален сектор и в хотелиерството и ресторантьорството, като и в двата сектора прогнозите са за +9%. Спад в числеността на персонала обаче очакват работодателите от сектора електричество/газ/ вода - там прогнозата е -6%.

Спрямо предходното тримесечие работодателите в пет от десетте икономически сектора съобщават влошаване в намеренията за назначаване на служители. Най-забележим спад - със съответно 7 и 4 пункта - бележат секторите транспорт, складове и комуникации и електричество/газ/вода, като същевременно работодателите в бранша на минното дело отчитат понижение от 3 процентни пункта.

В европейски мащаб България е сред първите четири страни с положителни нагласи за заетостта. Най-много работна ръка ще се търси у нас, в Румъния, Турция и Унгария. Най-тежко е положението в Гърция, Италия, Финландия и Франция, където фирмите, които ще са съкращават, са мнозинство. В световен мащаб най-много възможности за работа ще има в Индия, Тайван, Япония и САЩ, а най-малко - в Бразилия.

Обзорното изследване на "Менпауър" за заетостта през четвъртото тримесечие на 2015 г. е проведено под формата на интервюта сред представителна извадка от 750 работодатели в България. Всички анкетирани отговориха на въпроса: "Как очаквате да се промени общата заетост във Вашата фирма и регион през трите месеца до края на декември 2015 г. в сравнение с настоящото тримесечие?"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: