Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Работата на комплекс "Марица-изток" и заплатите са гарантирани към момента
Автор: Рени Атанасова 09:33 / 06.06.2024Коментари (0)957
© Община Стара Загора
Работата на минно-енергийния комплекс "Марица-изток“ в момента е гарантирана, хората ще могат да си получават нормално заплатите. Това заяви снощи в Раднево градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров, предаде репортер на "Фокус". Заедно със свои колеги кметове от региона, той участва в среща със служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и с представители на синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа“.

"Нотификацията от Европейската комисия за допустима държавна помощ по повод приетите от парламента 250 млн. лева годишно за рекултивация на мините в продължение на 4 години все още се изчаква", каза министърът. Той обаче е оптимист заради проведени конструктивни разговори с Генерална дирекция "Конкуренция“ на ЕК.

Владимир Малинов увери, че миньори и енергетици няма да останат без заплати при евентуално забавяне на решението – те ще бъдат гарантирани с кредит от БЕХ за 100 млн. лева и с още 50 млн. лева от търговска банка. "За ТЕЦ "Марица-изток 2“ са гарантирани количества от 300 мегавата в микса за електроенергия за бита, а това води до съответния договор за изкупуване на въглища от мините", поясни министър Малинов.

"На практика буквално допреди месец работещите в комплекса бяха застрашени от масови съкращения - нещо, което сега няма да се случи и е хубаво, че министърът дойде да го гарантира, защото в мините ще влязат 250 млн. лева през всяка година в рамките на следващите 4. Хората ще бъдат ангажирани с рекултивация и ще получават заплатите си, тъй като над 60% от тази сума ще се разходват за заплати, осигуровки и социални придобивки“, изтъкна Живко Тодоров. Той вече е оптимист, защото най-после разговорите са започнали да се водят отдолу-нагоре и да се отчита мнението на синдикатите и работещите в комплекса "Марица-изток“.

"Другото положително е, че на ТЕЦ "Марица-изток 2“ е гарантирано да работи до 1 юли през следващата година. Разбира се, през тази една година трябва да се мисли какво да се прави! Трябва да докажем пред Европейската комисия, че предприемаме мерки на общия фон да имаме по-малко количество кафява енергия, затова се говори за проектите за фотоволтаици, с които двете дружества да кандидатстват“, информира още Живко Тодоров. "В момента тръгва Програмата за развитие на регионите - знаете, че и синдикатите, и местната власт участваме в подкомитета. И с тези проекти, които двете дружества ще разработят, ще си поставят фотоволтаици, тъй като 3 млн. лева на месец е консумацията на електроенергия от "Мини Марица-изток“. Инсталират ли се фотоволтаици, тези 3 млн. лева може да се спестят. И това ще стане с европейски пари, българските данъкоплатци няма да ги дават, няма да излизат от бюджета тези средства“, каза още Живко Тодоров.

"През следващата 1 година и двете дружества трябва много да работят, за да докажат и пред ЕК, че предприемаме всички необходими действия да намалим въглеродния отпечатък“, добави кметът.

Той коментира скорошното си посещение в Германия, за да почерпи опит – там са приели специални закони за Зеления преход, закон за ранно пенсиониране на миньори и за обезщетения. "Само към компанията RWE ще има 2 млрд. и 800 млн. евро, платени от държавата по споразумение между държавата и частното дружество. Обезщетяват ги затова, че ще затворят по-рано, държавата отделя и 15 млрд. евро допълнително, които да бъдат вложени в регионите по различни проекти. И там е абсолютно нормално държавата да подпомага този сектор – защото тяхната дейност спира не поради търговски, а поради политически решения, така ни казаха те“, разказа пред медиите Живко Тодоров.

"И ние като държава трябва да се борим да бъдем равноправни, защото не може германците да са по-европейци от нас, а ние да сме по-малко и те да имат право да дотират своите дружества и да им дават обезщетения, а пък ние да се чудим как в момента да оправдаем искането си пред ЕК. Затова казах, че държавата не си е мръднала пръста през последните години, защото тук на практика искаха да приключат целия комплекс без с нито 1 стотинка да се помогне на тези хора. Дори в Германия, които са най-зелени и богати, не постъпват така!“, каза в заключение Живко Тодоров.

Още по темата: общо новини по темата: 175
26.07.2024 »
07.05.2024 »
06.05.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
предишна страница [ 1/30 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: