Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
РИОСВ с подробности за проверката на опасния склад с пестициди край Варна
Автор: Пламена Николова 09:16 / 18.09.2020Коментари (0)1033
© Труд
Както Varna24.bg информира, министърът на околната среда и водите Емил Димитров и зам.-главен прокурор при Върховна административна прокуратура (ВАП) Десислава Пиронева  провериха опасен склад с над 24 тона прахообразни и около 8 тона течни пестициди. Обектът е с пропаднал покрив, увредени стени  и се намира в близост до с. Неофит Рилски, община Ветрино, област Варна. Проверката е във връзка с разпореждане на ВАП за извършване на проверки за нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита в страната.

Складът до с. Неофит Рилски беше проверен и оценен от РИОСВ като високо рисков. 

"Скоро е можело складът да се наводни и само благодарение на кмета не се е стигнало до там“, каза министър Емил Димитров. В склада близо до село Неофит Рилски препаратите нямат опаковки и етикети, което ги прави още по-опасни, каза директорът на РИОСВ – Варна Христина Генова. "Програмата за обезвреждане на пестицидите, която започнахме, беше по искане на прокуратурата след като сигнализирахме за такива ситуации с пестициди в цялата страна. Не всички складове са в лошо състояние, затова указанията са препаратите от опасните места максимално бързо да се изнесат и обезвредят. След като се извадят, се преопаковат в бидони и се изпращат за изгаряне в чужбина с нотификация. Докато не стигне този контейнер до инсинератора за изгаряне, операцията не се счита за приключена. Унищожаваме ги по правилата“, категоричен беше министърът.

Проверката в с. Неофит Рилски е в изпълнение на разпоредбите на ВАП от 29.07.2020 г. и заповед на министър Димитров. Досега съгласно заповедта са проверени 225 склада в цялата страна. От тях към момента 37 склада са определени като рискови по отношение местоположението им спрямо водни обекти, опасност от заливане и състояние на конструкцията, потенциалната опасност от замърсяване на повърхностните, подземните води и почви. При предишни акции бяха разчистени 8 склада със 110 тона пестициди.

Във Варненско в складове се съхраняват 505 тона пестициди, а допълнително в ББ-кубове има 250 тона негодни за употреба препарати за растителна защита. "Преди години препарати са поставени в контейнери, сега трябва и самите бетонни контейнери да унищожаваме. Някога след време, ако потекат и не сме взели мерки, ще струва много скъпо на държавата“, каза министър Димитров.

През последните две години по Българо-швейцарската програма за сътрудничество са обезвредени 3700 тона негодни за употреба препарати за растителна защита. За тази година правителството е гласувало още 10 млн. лв., с които ще бъдат изнесени и обезвредени около 1100 тона. "Ако досега всяка година за изминалите 20 години са ги обезвреждали, нямаше да имаме този проблем, а вместо това те са местени от склад на склад. Сега ги извеждаме на специално лицензирана площадка извън населено място и изчакваме нотификацията. За един месец ние организирахме процеса за утилизация в Европа. През следващите 3 месеца до около 15 декември трябва да приключим с всичко“, каза министър Димитров. Той обясни, че обезвреждането ще се осъществи във Франция – единствената държава, която се е съгласила.

 "Предотвратихме опасност от продължаващо замърсяване на почвите, водите или пък непосредствена опасност за здравето на  хората. Работата започна много активно от самото начало, на няколко такива обезвреждания присъствахме аз и наблюдаващите прокурори, за да следим всеки етап от процеса, да наблюдаваме крайния резултат и ефективността на работата на контролните органи. Твърде рано е да се персонализира отговорността, ако стигнем до такъв извод, ще съобщим“, каза зам.-главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева.

В проверката на склада край с. Неофит Рилски участваха и директорът на дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите“ Славея Стоянова, кметът на Община Ветрино Димитър Димитров, областният управител на Варна Стоян Пасев, както и зам.-областният управител Петър Манчев.

Старите препарати за растителна защита са натрупани преди 1990 г. в някогашните ТКЗС и АПК, като част от пестицидите са в течно, други в прахообразно състояние. В периода 2015-2019 г. беше реализиран проект "Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност“ от ПУДООС, финансиран  по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът беше пилотен и по него бяха изнесени от страната и унищожени 3847 тона негодни за употреба пестициди и други препарати за растителна защита, които се съхраняват в складове на територията на цялата страна.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: