Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Пулмолози апелират да бъдат признати като медици на първа линия
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:22 / 24.03.2021Коментари (0)829
©
Специалистите по белодробни болести у нас, работещи в доболничната помощ, все още не са признати като медици на първа линия, въпреки че от месеци настояват за това.

Пулмолозите са категорични, че трудът им е много рисков, тъй като всеки ден преглеждат десетки пациенти с усложнения от коронавируса.

Медиците настояват незабавно да бъдат приравнени със своите колеги от болничните заведения, за да получат и те допълнителното възнаграждение от 1000 лв.

"Напливът от пациенти е голям. Хората споделят, че предвид малкото амбулаторни пулмолози, които работят в доболничната помощ изцяло във Варна и региона има изчакване 10-15 дни за посещение при специалист пулмолог", споделя д-р Цветана Йорданова.

Част от пулмолозите работят и в болничната и в доболничната помощ. Тогава те се чувстват признати, че работят на първа линия, тъй като работят в болниците. Пулмолозите, които работят само в доболничната помощ, не са признати за медици на първа линия.

"Пулмолозите от първия ден на пандемията са на първа линия. Голяма част от нашите колеги работят както в болничната, така и в доболничбната помощ. Има една група от 50-60 пулмолози в доболничната помощ, които изнесоха на плещите си тези вълни с многото пациенти, които посещават кабинетите. Трудът, който полагат те, а и всички ние не е лесен. Апелът на управителния съвет на Българското дружество по белодробни болести към здравното министерство и НЗОК беше да се преосмисли методиката за заплащане на колеги, които са всеки ден на първа линия да могат да получат достойно признание за техния труд", заяви доц.д-р Диана Петкова, председател на Дружеството по белодробни болести.

По думите й, Управителният съвет е внесъл няколко писма към институциите, на които са получили отговор, че в методиката до този момент не е коментирана тази теза и специалисти в доболничната помощ не влизат в групата, която получава възнаграждение за работа на първа линия.

"До този момент работим тихо, изпълняваме служебните си задължения. Нашата молба е да бъде чут този апел. Не очаквайте, че ще излезем на улицата, че ще протестираме. Съобщаваме за този проблем с надежда да бъде разрешен и нашите колеги да получат достойни възнаграждения", заяви д-р Петкова.

Исканията на пулмолозите бяха подкрепени от цялата лекарска колегия, както и от хиляди граждани от социалните мрежи. Надеждата на пулмолозите е разпоредбата да бъде променена и те да получат достойни възнаграждения.


Още по темата: общо новини по темата: 11866
29.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: