Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Психотерапевт: Любовта е основополагаща за това да намерим истинския смисъл на нашето съществуване
Автор: Живко Кръстев 14:16 / 14.02.2024Коментари (0)1040
© Фокус
Любовта е основополагаща за нашето благополучие, за здравите междуличностни взаимоотношения, за това да намерим истинския смисъл на нашето съществуване. Представете си какво се случва, ако няма любов. Това каза психотерапевтът Диана Димитрова в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Още в ранно детство на децата трябва да бъде показано какво е любов. "С годините, когато сме малко по-осъзнати, вървейки по нашия житейски път, с помощ отвън, ако е нужно, да се научим да поставяме себе си на първо място, да се научим да се ценим и да се приемаме такива, каквито сме, да си прощаваме. Когато се научим истински да обичаме себе си и да се приемаме такива, каквито сме, тогава се научаваме да обичаме и другите“, обясни Диана Димитрова.

Когато родителите компенсират емоционалната липса или присъствието си в детството през материалното, детето се научава, че това е равносилно на любов. "След това в бъдеще  при партньорски отношения те търсят това, защото това за тях е равно на любов. Колкото по-скъпи са подаръците, толкова повече се чувстват обичан“, посочи психотерапевтът.

Все по-често 14 февруари се налага като ден, в който трябва да покажеш любовта си. "Думата "трябва“ е много задължаваща, изискваща и не на място, когато говорим за истинска любов. Това е отношение към партньора 24/7, към нас самите. Как някой трябва да ни задължи да го празнуваме само на 14-ти или само тогава да го показваме? Ние така учим и децата си – само на 14-ти трябва да покажеш, че обичаш човека до теб. Когато има "трябва“, нещата стоят по различен начин, отдалечават се от истинския смисъл на едни красиви и здрави отношения между партньорите. Когато има страх, че "Тя ще ми се разсърди, ако не я изведа на скъп ресторант“, това не е любов“, коментира Диана Димитрова.

14 февруари може да окаже много негативно въздействие върху хората, които нямат половинка до себе си, отбеляза тя. "Когато човек е сам не по негова воля, а по стечение на обстоятелствата, не е дошъл моментът, не е намерил подходящия партньор, това подсилва още повече усещането за самота. Когато човек е малко по-чувствителен и не толкова добре справящ се с емоциите си, той може да пропадне в този момент в някаква емоционална дупка“, обясни психотерапевтът.

Най-добрият подарък, който може да се направи на 14 февруари, според нея е отношението към любимия човек. "Да го чуваме, да сме обърнати към потребностите му, когато той има нужда от нас, да бъдем там, с присъствие, с уважение.“

Още по темата: общо новини по темата: 20
14.02.2024 »
14.02.2024 »
14.02.2024 »
14.02.2024 »
14.02.2024 »
14.02.2024 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: