Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Психолог: От Слави Трифонов могат да се очакват неочаквани неща, показал го е през годините
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:54 / 08.04.2021Коментари (0)489
©
"От Слави Трифонов могат да се очакват неочаквани неща. Той е показал това през годините. Трифонов не е човек, който с лекота би изпуснал лидерската позиция, независимо дали ще бъде отзад или отпред като фронтмен. Обикновено предпочита да е фронтмен“. Това заяви в интервю за БГНЕС психологът Росен Йорданов.

Той коментира каква ще бъде ролята на телевизионния водещ и шоумен, след като неговата партия "Има такъв народ“ стана втора на парламентарните избори, които се проведоха на 4 април.

Според психолога, влиянието на Трифонов не е само музикално и не идва само от шоуто му, то е в много културни посоки. В продължение на 20 години той отгледа цяла генерация. За тези години Трифонов успя да опакова в едни по-приемливи граници неособено привлекателните черти и вкусове на това поколение.

"Никой няма да започне да се хвали, че харесва чалгата, но, ако е представена по един патриотичен, забавен и бунтарски начин, тя може да дава идентичност“, заяви Йорданов и добави:

"Слави Трифонов успя да изгради определен тип идентичност в част от поколението, което е родено след 1985 г.“.

Резултатите от неделния вот също така са показали, че българският избирател не търси вече месия. Доказателство за това е сравнението с броя на гласоподавателите, дали гласа си за Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов през 2002 и 2009 г. съответно малко под 2 милиона и близо 1,7 милиона.

"Ако трябва да се сравнява с тях, Трифонов не е постигнал особен успех. Фактът, че за него са гласували около половин милион души, говори, че има някаква степен на узряване на хората“, отбеляза Йорданов.

"Езикът на крайностите, на силните думи и големите обещания вече не е толкова мощна притегателна сила. Гласоподавателите биха предпочитали някакви еволюционни форми на развитие на партиите“, каза още психологът.

Според него една от причините довели до загубата на около 300 000 гласа от ГЕРБ, се дължи на това, че премиерът Бойко Борисов е концентрирал твърде голяма власт в ръцете си, включително и неща, които по принцип не трябва да зависят от него.

"Идеята е да се покаже друг тип лидерство. Партиите щяха да постигнат много по-добри резултати: 1. ако ГЕРБ беше показала навреме способност да се еманципира от народняшко – авторитарния тип лидерство, демонстриран охотно от Борисов, не само като нови персонажи и лица , но най-вече като модели на поведение и вземане на решения; 2. ако БСП не беше тръгнала по ретроградния път, по който я води Корнелия Нинова, а беше показала европейски, модерен тип мислене и поведение, ориентиран към социалдемокрацията; 3. ако от "Демократична България“ бяха демонстрирали освен решимост и нетърпимост, повече зрялост и диалогичност, повече увереност, отколкото самонадеяност.

След изборите Росен Йорданов не вижда усмихнати лица, а угрижени. Причината е, че политиците, които ще сформират правителство рискуват да понесат тежки и необратими щети.

Един от големите проблеми е, че партиите не са показали диалогичност.

"Когато един политик е добър, той винаги оставя врати за диалог. И най-непримиримите врагове и най-големите съперници са оставяли такива вратички, за да се поддържа диалог, което за съжаление в нашата политическа среда е твърде дефицитно поведение. В края на краищата тези резултати, освен силна фрагментираност на обществото е сигнал, че хората очакват еволюционни промени, а не революции.

Намираме се в период на криза – след здравната ще настъпи икономическа. Има нужда от предвидимост, спокойствие и здрав разум, което се усеща на емоционално ниво от избирателя. Той знае, че не се задават оптимистични времена и пътят не е постлан с рози и слънчеви дни. Всеки революционер, който е решил, че сега е дошъл моментът да забие байрака, като нашия президент, ми се струва твърде превъзбуден в желанията и амбициите си“, подчерта Росен Йорданов

Още по темата: общо новини по темата: 2515
11.10.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
20.04.2022 »
19.04.2022 »
31.03.2022 »
предишна страница [ 1/420 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: