Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Психолог: 27% от децата в България са минавали през периоди на тормоз
Автор: Георги Иванов 11:02 / 29.05.2024Коментари (0)930
© Фокус
27% от децата в България са минавали през периоди на тормоз или са тормозени в момента. Това каза в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус" консултативният психолог Иван Игов.

"Булинг" или "тормоз" са два термина, които означават едно дете да бъде системно тормозено от съученици си в различни форми от физическа през психологическа и всяка друга форма. "Но докато преди тормозът беше ограничен в рамките на училището, в рамките на махалата, в рамките на групата от деца, в днешната дигитална ера желанието да не изтървеш нещо и трябва през цялото време да си онлайн, води до това, че там могат да се случват всякакви неща, насочени срещу теб", обясни той.

"Нашите изследвания показаха, че ако 27% от децата са минавали през периоди на тормоз или са тормозени в момента – това е висок процент, в страните, където има специализирани програми за това процентите падат до 12-13", каза консултантът и добави, че специализираните програмите на норвежеца Дан Олвеус за овладяване на насилието сред децата са много важни както за тези, които са жертви на тормоза, така и за насилниците, но най-вече те са насочени към мълчаливо мнозинство.

Според него агресивните деца обикновено са повлияни от семейната среда, където насилието и силата е начин да се справиш с проблемите си. "Виждаш го от родителите и го пренасяш в училище. В един момент ти започваш да се чувстваш силен, защото другите са страхуват от тебе – набиеш няколко, вземеш им парите, вече имаш и пари. Програмите са важни за тези деца, защото те не трябва да излизат с разбирането, че на другия нищо не му се случва, че той не страда, да излизат с усещането, че те са по-велики или по-страшни от съучениците си."

Публикациите в социалните мрежи на клипчета с тормоз над деца според Иван Игов се прави с цел популярност. "В юношеската възраст средата на връстниците е най-важният социализиращ фактор. Това се прави за онова, което юношите винаги са правили – най-готините са популярните, ти можеш да станеш популярен със сила или като пускаш клипчета в социалните мрежи. Най-лошото на тези деца и че никой не ги е научил че в интернет нищо не се губи", обясни той.

"Много са факторите, които родителите могат да наблюдават, за да разберат, че с детето се случва нещо. И след това разбира се много са начините, по които трябва да поговориш с детето. Ако има този проблем, тогава по-добре се обърнете наистина към специалист", посъветва консултативният психолог Иван Игов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: