Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проучване: При нови избори в парламента влизат 8 формации
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:13 / 16.05.2022Коментари (0)255
© БГНЕС
При нови избори – 8 формации в парламента. Новата партия на Стефан Янев е шеста политическа сила със 7.6% подкрепа от гласуващите.

Пореден месец на ерозия в положителните оценки за работата на парламента и правителството. През май 19% оценяват положително работата на парламента (24% през април), докато 71% я оценяват отрицателно (66% през април). При правителството се наблюдава същият тренд – през април положителната оценка спрямо кабинета е била 27%, докато през настоящия месец е вече 22%.

Почти всички привърженици на "Продължаваме промяната“ подкрепят правителството, докато симпатизантите на останалите партньори в управляваща коалиция са по-разколебани. Така например сред "Демократична България“ доминират положителните оценки за правителството, но близо 40% от тях имат отрицателна оценка. При БСП съотношението е обърнато в полза на отрицателните оценки. Електоратът на "Има такъв народ“ стои най-дистанциран от кабинета в сравнение със симпатизантите на останалите партньори. 

При президента този месец не се регистрира динамика спрямо предишния. Положителните оценки за неговата работа са 50%, докато отрицателните - 40%. 

ГЕРБ (23.8%) запазва лидерската позиция, а дистанцията им с "Продължаваме промяната“ (17.5%) се увеличава, поради продължаваща ерозия в подкрепата спрямо основната управляваща формация. ДПС поддържа традиционните си нива от близо 11%. Четвъртото място този месец се заема от "Възраждане“ (10.1%), които изпреварват с няколко десети от процента БСП (9.5%). На своя старт, "Български възход“ е шеста политическа сила с подкрепа от 7.6% от гласуващите. "Демократична България“ остава с подкрепа от 6.8% от гласуващите, следвана от "Има такъв народ“ с 5.8%. Под бариерата, но над процент подкрепа, са "Изправи се, България“ с 2% и ВМРО 1.5% от гласуващите.

"При следващо Народно събрание, поне сигурно от днешна гледна точка, изглежда, че ще имаме много сложна парламентарна конфигурация и ще трябва да се прави по-скоро голяма коалиция между няколко субекта", каза политологът Димитър Ганев в студиото на Нова телевизия.

Проучването на "Тренд“ е по поръчка на вестник "24 часа" и е посветено на нагласите на българите спрямо основните институции и партии. Изследването е реализирано в периода между 4 и 11 май 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст над 18 години.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: