Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Прокуратурата с информация във връзка с искането за предаване на български гражданин
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 16:00 / 24.04.2023Коментари (0)246
©
Във връзка с множество медийни публикации пресцентърът на Прокуратурата на Република България (ПРБ) заявява, че към настоящия момент в отдел "Международен“ при Върховната касационна прокуратура (ВКП) и в Софийска градска прокуратура (СГП) не е постъпила официална информация от испанските съдебни власти за решение във връзка с искането за предаване на българския гражданин Т. Иванов в изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от СГП.

Прокуратурата е уведомена от дирекция "Международно оперативно сътрудничество“ в МВР, че въз основа на въведен за лицето сигнал в Шенгенската информационна система Т. Иванов е задържан в 09,05 часа на 25 март 2023 г. при полицейска проверка в Марбея, Испания.

В спешен порядък Софийска градска прокуратура е изпратила Европейска заповед за арест с превод на испански език на съдебните власти в Кралство Испания.

Прокуратурата на Република България обръща внимание, че още през 2021 г. е сезирала Министерството на правосъдието, че са необходими законови промени във връзка с решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) по дело С-648/2020г. от 10.03.2021 г. В него е посочено, че България не е предвидила ефективна съдебна защита и съдебен контрол преди предаването на издирвано с ЕЗА лице за целите на наказателно преследване. Решението на Съда в Люксембург е по преюдициално запитване на британски съд относно ЕЗА, издадена по друго дело от прокуратурата в Свищов.

Към настоящия момент българският законодател не е привел законодателството в синхрон с решението на СЕС.

Съгласно Конституцията на Република България прокуратурата няма право на законодателна инициатива и бездействието на Народното

събрание по регулиране на актуалното законодателство и привеждането му в съответствие с европейското право не би могло да бъде вменено като нейна отговорност. Опитите това да бъде направено показват непознаване на Конституцията, законите на страната и европейските стандарти.

Манипулации и внушения в обществото, непочиващи на фактите по конкретното досъдебно производство на СГП и на действащото законодателство, задълбочават недоверието към институциите и държавата и рушат авторитета им.

При изпълнение на конституционноустановените си правомощия Прокуратурата на Република България се ръководи от разпоредбите на националното, европейското и международното право и отстоява демократични ценности и принципи, свързани с върховенството на закона.

Съдът на Европейския съюз определя независимостта на съдебната власт като изискване и гарант за върховенство на закона във всяка правова държава. Затова органите на съдебната власт, в частност прокуратурата, трябва да са защитени от външна намеса и злонамерени атаки, които целят нейното дискредитиране.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: