Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Прокуратурата предаде на съд акушерката, опитала да убие бебе
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:26 / 21.12.2015Коментари (0)570
© 24 часа
Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу акушерката Емилия Ковачева за това, че на 18.04.2015 г. в гр. София, за времето от 01.49 часа до 03.12 часа, в отделение по акушерство и гинекология с дейност "Неонатология" на УМБАЛ "Софиямед" ООД, в стая за интензивно лечение и специални грижи за новородени, направила опит умишлено да умъртви малолетната Н.Д., родена на 14.04.2015г., която поради възрастта си се е намирала в безпомощно състояние. Това съобщиха от прокуратурата.

Емилия Ковачева е нанесла множество силни удари с ръка и стъклено шише за хранене в областта на главата и тялото на детето, задушавала го е с ръце в областта на врата му. Вследствие на нанесените удари и упражнената сила по отношение на малолетната Н. Д. е причинно постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, изразяващо се в причиняването на тежка черепно - мозъчна травма и тежък мозъчен оток. Деянието е извършено по особено мъчителен за пострадалото бебе начин и с особена жестокост и същото макар и довършено, не са настъпили предвидените от закона и исканите от дееца общественоопасни последици от това престъпление, а именно смъртта на детето, поради оказана спешна висококвалифицирана медицинска помощ от лекари в МБАЛ "Токуда болница София " АД - престъпление по чл.116, ал.1, т.4, пр.2, т.5 и т.6, пр.2 и пр.3, вр. чл.115, вр. чл.18, ал.1, пр.2 от НК.

До разкриването на престъплението се стигна след постъпване на сигнал от лекари от МБАЛ "Токуда болница София" АД за това, че в болницата е постъпило за лечение бебе в много тежко състояние. След извършените медицински прегледи е установено, че детето е със счупена дясна периатална кост на главата. Констатирани били множеството кръвоизливи на срещуположната лява страна на мозъка, сочещо на извод, че детето е удряно върху главата двустранно. Установено било, че детето е душено и категорично била отхвърлена версията уврежданията да са получени от изпускане на детето, а се касае за синдрома на малтретираното дете. След изследвания била констатирана тежка черепно мозъчна травма, мозъчен оток и кръвоизлив -състояния реално застрашаващи живота.

Вещите лица, изготвили заключението на изготвената по делото тройна съдебно- медицинска експертиза са изразили категоричното становище, че без оказана своевременна медицинска намеса би настъпила смъртта на новороденото дете.

"Изпълнителното деяние, осъществено от обв. Ковачева се изразило в опит да умъртви малолетната Никол Димитрова, като е въздействала върху жизнено важна част на тялото - главата на пострадалото дете с определена сила, брой и интензитет, както и с твърд предмет -стъклено шише до степен да причинят смъртта на новороденото дете. Осъщественото от обвиняемата деяние се отличава с особена жестокост, като обвиняемата при осъществяване на деянието е употребила коравосърдечно отношение, ярост и садизъм, което очевидно личи от продължителността на нанесения побой, броя на ударите, тяхната сила, причинените телесни увреждания на беззащитното новородено дете. В същото време осъщественото от Емилия Ковачева престъпление се характеризира и с това, че на Н. Д. са причинени изключителни болки и страдания вследствие на упражнената сила, като при нанасяне на увредата обвиняемата съзнава, че с въздействието си върху детето му причинява физически страдания. Всичко изброено по- горе сочи, че деянието е осъществено от обв. Ковачева по особено мъчителен начин за пострадалата Н.Д." е посочено в обвинителния акт.

По досъдебното производство са разпитани 31 свидетели, изготвени са съдебно медицинска експертиза за причинените телесни наранявания и съдебно психиатрична експертиза на Ковачева и видео техническа експертиза.

Емилия Ковачева е с мярка за неотклонение "Домашен арест".

Предстои Софийски градски съд да насрочи разглеждане на делото.

Входа на разследването е изяснено с категоричност, че по време на нощните си дежурства на 17/18.03.2015 г., на 24/25.03.15 г., 15/16.04.2015 г. и на 17/18.04.2015 г. обвиняемата Ковачева е нанасяла побой по идентичен начин - блъскане, удари по тялото и главата, притискане по отношение на други 4 новородени деца в отделението. За тези нейни деяния също е ангажирана наказателната отговорност на обвиняемата Ковачева, като материалите за тези деяния са отделени са изпратени на Софийска районна прокуратура по компетентност и подсъдност за осъществяване на разследване.

Източник: 24 часа


Още по темата: общо новини по темата: 37
22.05.2020 »
22.05.2020 »
19.11.2019 »
19.06.2019 »
28.06.2018 »
24.09.2017 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: