Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Васил Живков: Аржентина е впечатляваща със своята природа
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:15 / 20.01.2024Коментари (0)521
©
Аржентина е впечатляваща със своята природа, с хората – симпатични, спокойни и много мили, с храната, архитектурата и много други неща. Това коментира в предаването "Куфарът на фокус“ на Радио "Фокус" с водещ Ася Александрова проф. Васил Живков – преподавател в Лесотехническия университет и УАСГ.

Столицата Буенос Айрес е огромен град с 50 квартала, всеки обособен в определен архитектурен стил. "Известният имигрантски квартал Ла Бока – районът, който някога е бил склад до пристанището, сега е ултрамодерен жилищен квартал. В Ла Бока се танцува танго – то е нещо като религия в Аржентина, там е La Bombonera – прочутият стадион, на който е играл Марадона. В целия град може да се види много величествена, интересна архитектура, която е характерна за XIX век, правена от френски, италиански и германски архитекти. Има го усещането за Европа, но е нещо различно,“  сподели още той.

Интересното е, че икономиката на Аржентина е в колапс от дълго време, но въпреки това аржентинците се забавляват, ходят на ресторанти – чакаш по час да влезеш в хубавите ресторанти в Буенос Айрес, разказа още проф. Васил Живков. "Това, което прави силно впечатление у местните хора, е, че те са изключително спокойни – никой не бърза, никой не се бута, не се пренарежда, усмихват се. Вероятно това им е заложено, манталитет, може би и заради начина им на живот, който е бавен и протяжен.“

По думите му в храната силно впечатление прави наличието на многото тестени изделия – емпанадас, кифлички, понички, всичко е пържено, черизо, сандвичи навсякъде, като тестените изделия са основното ядене за аржентинците. "Dulce de Lache – десертът, който символизира Аржентина и представлява карамелизиран млечен продукт под формата на крем е невероятен. Другият символ на Аржентина е червеното вино – там се пие Malbec, което е прекрасно,“ разказа той.

Аржентина е страна и на футбола, Марадона и Меси са национални герои и издигнати в култ, което се усеща навсякъде, сподели още проф. Васил Живков.  

"Друго нещо, което ми направи впечатление е страшно уважение към кучетата – те са навсякъде добре дошли, няма малтретирани, няма бездомни негледани кучета. Няма проблем в заведения да влезеш с куче. Навсякъде с тях се държат страшно добре,“ обобщи той.

Почитта към Евита Перон – първата дама на Аржентина 50-те години на ХХ век, все още е много силна. Партията на справедливостта е от нейни следовници, проповядващи някои от нейните идеи и социалните ценности, сподели  проф. Васил Живков. "Много впечатляващо място е Централното гробище на Буенос Айрес. То е нещо като Лувър – разхождаш се покрай някакви малки замъци-гробници. И една от тези гробници е на Евита Перон Гробницата е нещо като забележителност.“






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
Честване на 2 юни - Деня на Ботев
Специализирани полицейски операции в страната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: