Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Петров: Сега броят на заразените е много по-висок, но вече сме подготвени
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:35 / 11.03.2021Коментари (0)671
©
МБАЛ "Св. Мина" в Пловдив се превърна в първата Ковид болница по време на първата вълна и вече е готова да посрещне третата.

"Положението в сравнение с втората вълна е по-леко. Имаме 20 пациенти, но ако сравняваме със същото от началото на януари, когато имахме от 0 до 5 пациенти - ръстът е значителен. Лошото е, че трендът се покачва", заяви директорът на МБАЛ "Св. Мина" проф. д-р Петър Петров в "България сутрин" по Bulgaria On Air

Според него лечебното заведение е добре оборудвано за леки и средно тежки случаи. 

"Втората вълна ни научи на доста неща. Имайки тренинг и екипи, както и вече изградена кислородна инсталация, мисля че вече можем добре да отреагираме на това предизвикателство, което ни очаква", посочи той.

И изрази допълнителен оптимизъм по отношение на третата вълна.  

"Поне този път знаем с какво се сблъскваме и какво ни очаква. Имаме вече и готови терапевтични схеми. Има и опит сред персонала. Дори част от персонала, които бяха по време на първата вълна, ги държим в резерв, тъй като броят на леглата ни сега е по-малък", посочи проф. д-р Петров

"Ако трябва да го сравним с първата вълна - броят на заразените е много по-висок. Тогава беше доста по-стресиращо, защото не знаехме с какво се изправяме. Нямаше терапевтични схеми. Нямаше опит. Трябваше да бъдем прекалено предпазливи. Изолационни костюми. Екипи, които не излизат 24 часа от отделението и после се карантинират", обясни събеседникът.

Проф. д-р Петров намира мерките за важен елемент в борбата с Ковид-19, но посочи и нуждата на обществото от социален живот и развитие на икономиката. "Няма как да не бъдат прецизирани мерките и да не бъдем в локдаун", заяви той. 

По отношение на коригираните мерки, проф. д-р Петров е на мнение, че в училищата не трябваше да бъде връщана присъствената форма.

"Водещо място имат училищата. Така стана и със започването на учебната година. Сега по същия начин - започна вълната да се вдига. В моловете и ресторантите има доста повече пространство за спазване на мерките. Вероятността оттам да се вдигне заболеваемостта е по-малка. Категорично съм против отварянето на нощните клубове, където няма как да се спазват тези мерки - разстояние между хората", посочи директорът на "Св. Мина" в Пловдив.

"В цяла Европа няма достатъчно ваксини. Имаме огромен списък с чакащи пациенти", заяви д-р Петров по отношение на големите опашки пред имунизационните центрове. 

И апелира към другите болници с важни съвети. 

"Всяка една болница трябва да има изработен алгоритъм на лечение. На базата на практиката, която са създали, те намират най-добрия алгоритъм. Трябва да има екипи, които да са мотивирани и обучени, трябва и оборудване - кислородна система, и не на последно място - да запасени с антибиотици и противовирусни препарати", завърши той.

Още по темата: общо новини по темата: 11876
09.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
08.04.2024 »
предишна страница [ 1/1980 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
Северна и Южна Корея
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: