Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Николай Овчаров: Тази книга подготвям от 25 години
Автор: Харитина Агопян 13:09 / 19.03.2024Коментари (0)942
©
В изследванията си отделям особено място на последния владетел на Българското царство - цар Иван Шишман. Той ни се представя като слаб владетел, но всъщност последните документи по темата и османските извори ни показват съвсем различна картина. Той е един от най-последователните борци срещу османското нашествие". Това каза археологът проф. Николай Овчаров, който представи в студио на “Денят на Фокус" по Радио "Фокус" новата си книга “Великите владетели на Второто българско царство".

“Тази книга подготвям от 25 г. Макар и васали на Османската империя, Иван Шишман и Мирчо Стари никога не дават в нея войски, за което Шишман заплаща с живота си. Големият поход начело с великия везир Али Паша води до падането на Търново, отбраняват се и падат Свищов, Косово, Търговище и много други. Шишман обаче продължава съпротивата, 2 г след като Търново е паднало, той се затваря в Никопол, където е пленен и екзекутиран от султан Баязид", разказа накратко живота на тази забележителна фигура проф. Овчаров.

“България по време на Второто българско царство е била велика сила, която е имала изключително важно място в общите отношения на Стария континент, не само в Европейския Югоизток. Тя е била империя", каза проф. Овчаров.

“Иван Асен Втори е успешен владетел, защото зад него стоят големите постижения на първите Асеневци - Асен, Петър и Калоян. Освобождаваме се от византийска власт и в 1218 г, когато Иван Асен идва на власт след битката при Клокотница, успява да стабилизира България икономически. Тоя е първият български цар, който сече монети.Може да се каже, че страната ни става и икономическия сила", каза проф. Овчаров.

Следва голяма загуба, криза, преодоляна при Константин Тих (1257-1277) . “Това е един онеправдан от историците цар, който има ключова роля. Роден е в центъра на Скопие - скопски болярин", уточни проф. Овчаров.

Александър Искендер приема исляма и става османски военачалник, докато Фружин до края на живота си се сражава срещу османските нашественици. “Проф. Пламен Павлов смята, че Видинското царство функционира до 1420-1422 г като васално на Османската империя - т.е. българската държавност частично се запазва. Това е още спорен момент - историята не е математика, но е твърде интересно и ние с проф. Павлов продължаваме да работим, за да докажем тази важна теза", заяви още професорът.

Книгата вече е на пазара. Официалното представяне е на 20 март в 18 ч в хотел “Балкан" - бившият “Шератон". “Входът е свободен и на премиерата ще присъстват историци, учени и ученици - важно е децата да могат да задават въпроси", завърши проф. Овчаров.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: