Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Мария Пиргова: Превърнахме политиката в покупко-продажба, в пазар
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:37 / 13.11.2023Коментари (0)508
© Фокус
Ние сме малка държава. Едно отговорно правителство, дори и един отговорен младежки екип. Дори, примерно, ако зад Васил Терзиев застанат хора, които не искат да печелят пари и да бягат от България, могат да се направят промени първо в здравеопазването, където там е най-тежкият според мен проблем и нашето демографско състояние. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" проф. Мария Пиргова, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски“.

"Второ, в образованието, и след това вече да си направим инфраструктурата, да престане да се краде. Това може да се направи от един младежки екип. Ами да се хванат Васил Терзиев и Ваня Григорова, и да работят. Ние сме в момента един голям град от 5-6 милиона души. И сме крайно разединени, но българинът се храни от земята, храни се от бурканите, храни се не толкова от пазарната икономика. Как да имаме ляво, след като сме... Примерно на запад работниците - свърши заплатата и трябва да излезеш на улицата, няма къде. Докато при нас, отиваш на село и има къде. Тоест, всички тези особености са фактори в нашата политика, които ние трябва да разбираме. И които, според мен, заради които не трябва да се обиждаме непрекъснато, и да се подценяваме. Да, ние трябва да изкореняваме определени неща със съзнанието, че сме си общност и че сме необходими едни на други. Защото какво направиха нашите бизнесмени напоследък? Унищожиха трудовия пазар, просто защото минималната заплата била висока и хората избягаха. И сега те нямат работна ръка и реват. Ами, извинете, но ако вие сте бизнесмени, вие трябва да си отглеждате работниците, които да работят за вас. Така че лявото и дясното не са в абсолютни противоречия", коментира още тя.

Не са така антагонистични, категорична бе проф. Пиргова.

"Сега, например, много неприятно е обсъждането на новия бюджет, в който на всяка втора дума се казва, че пенсиите са големи, пенсиите водят до дефицит, пенсиите водят до заеми. Извинете, ние унищожаваме, ние сме направили геноцид на поколение хора, работили. Така че тук някак си сме загубили чувството, че сме общност и взаимно си пречим и крадем", допълни преподавателят. 

"Аз на местните избори видях по-сериозна активност от хората. Макар че много малко хора излязоха да гласуват, но хората проявиха доста повече чувствителност да се информират, да реагират, да се ядосват. Апатията не беше такава, каквато на парламентарните избори, които напоследък правим".

Превърнахме политиката в покупко-продажба, в пазар, категорична бе тя.

"И докато е така, няма да имаме нито национална общност, ще обедняваме. Защото политиката е скъпо нещо, когато нямаме политика, която да ни пази, нас ни обират. Нашите олигарси си мислят, че имат пари; те просто са едни бедняци, в сравнение с тези наоколо. И се бутат там, купуват си самолети уж, не знам си какво. Но не знам, дано се родят млади хора, които... Аз мисля, че те са се родили, защото ние в момента консумираме младото поколение, което 90-те години израсна, а то израсна доста безпризорно - с объркани държавни политики, с объркани родители. Сега виждаме, че родителите вече си хващат децата и ги водят на спорт, на език, въобще търсят други пътища. Но не виждам никой да възпитава общност. Значи англосаксонците са силни с това, че имат съзнание за общност, съзнание за общинска политика. Най-силната комунална политика е в Англия. А ние приказваме против това", каза още проф. Мария Пиргова.

Цоня СЪБЧЕВА

Още по темата: общо новини по темата: 690
10.05.2024 »
08.05.2024 »
05.04.2024 »
02.04.2024 »
15.03.2024 »
11.03.2024 »
предишна страница [ 1/115 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Изчезнал мъж в село Новачене, разследват убийство
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: