Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Маринов: Протестиращите срещу Румен Радев нека да попитат Кирил Петков какво е "ала-бала с президента"
Автор: Йоланда Пелова 11:51 / 31.05.2023Коментари (1)403
©
Политологът проф. Александър Маринов, съветник на служебния премиер Гълъб Донев и бивш председател на Стратегическия съвет към президента, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е от 30.05.2023 г.)

Проф. Маринов, връчването на папката на вторите вчера беше различно. Не сме виждали досега президентът да прави подобни коментари и призиви, а именно – да не оползотворяват мандата "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, защото той бил дискредитиран. Поддръжник ли сте вие на подобно мнение и наистина ли политиците от "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ изгубиха авторитета си и доверието на другите? 

Вие сте права, когато казвате, че такъв начин на връчване на мандата не сме наблюдавали. Но в същото време мисля, че не сме наблюдавали и такъв грандиозен скандал – визирам съдържанието на изтеклия запис на дискусиите на ръководството на "Продължаваме промяната“. Тук има две гледни точки. Има хора, които твърдят, че няма нищо скандално в това, че общо взето това е политиката, така се говори в затворен кръг. 

Да, че всички партии имат подобни разговори, да, много хора така се изказват. 

Да, какво толкова. Дали има данни за закононарушение и прочее. Аз не споделям тази гледна точка. Аз смятам, че това е наистина, което научихме като съзнателни, целенасочени, организирани намерения, а вероятно и действия, да се заобикалят или направо да се нарушават всички възможни норми, писани и неписани норми на демократичната политика. И от тази гледна точка аз съм съгласен, че след всичко, което чухме, какви са намеренията на мандатоносителите, едва ли много хора ще се отнесат с особено доверие към тях. И в този смисъл, наистина са нужни много гоеми усилия, за да се възстановят някакви шансове да се състави правителство, евентуално най-вече чрез рестартиране на преговорите между "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ и ГЕРБ. Но вие пък знаете, че там има, от страна на ГЕРБ има съвършено нови условия вече. 

Да, днес ги научихме на брифинга в Народното събрание. 

Намираме се в нестандартна ситуация, да, така е. 

А смятате ли, че служебните правителства се усладиха пък на президента? И призивът му към вторите може и с това да е свързан – да няма редовно правителство. 

Това е популярна теза, която се разпространява от хора, които или са много пристрасти, или невежи. Управлението чрез служебно правителство в такъв дълъг период не е от най-сладките неща в живота, тъй като служебното правителство е инструмент, предвиден за краткосрочна употреба. В отсъствието на парламент, формално или де факто, или работещ парламент, който подпомага изпълнителната власт, това е свързано с огромни трудности. Така дори да допуснем, че иска да управлява и му се услажда властта, не би се радвал на този начин на упражняване на властта, още повече че виждаме, че сме в една много трудна вътрешна и международна обстановка. От друга страна е много бих казал несериозно да се твърди, че президентът е попречил по някакъв начин за това да се състави правителство. Вие бяхте свидетел миналата седмица – през един ден се твърдеше ту, че много бави, ту, че много бърза. Той все с нещо не може да угоди на партиите и малко прилича историята на известната поговорка, че на калпава ракета Космосът й пречи. Той, президентът, изпълнява своите конституционни задължения, но това не означава, че той няма право да изрази отношения. Това е моето мнение. Както всеки един гражданин, и той има правото си да изрази отношение. Даже бих казал, доста сдържано го направи, предвид че е визиран, в много от тези изказвания той е лично визиран. 

И може би засегнат в случая, затова и това предприема. 

Тук според мен не става дума за лична обида, става въпрос за оскърбление към институциите. 

Да. Проф. Маринов, знаете, днес организират от "Продължаваме промяната“ протест срещу президента Румен Радев. Той е насрочен за тази вечер от 18:30 часа на площада пред президентството. В него се очаква да се включат представители и на "Продължаваме промяната“, и на "Демократична България“. Проф. Маринов, според съпредседателя на "Продължаваме промяната“ Кирил Петков това, което се случи с връчването на втория мандат, е атака срещу парламентарната република. А Мария Габриел днес, както и вие отбелязахте, постави условия пред "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, за да продължат преговорите за правителство. От ГЕРБ са категорични, че са направили вече всякакви компромиси и призоваха: "Сменете подхода, защото така няма да стане“. А как според вас може да стане? Какви са ходовете, които биха могли да предприемат народните представители в тази сюрреалистична политическа картина? 

Аз бих казал, че не процедурата по връчване на мандата, а дискусията и в частност изразените от Кирил Петков мнения по време на това заседание са брутална атака срещу парламентарната демокрация, защото те представят тази иначе конституционна и добра форма на управление като една фасада бих казал за неблаговидни намерения за консумация на властта. Това, което е ясно, е, че след всичко, което се разбра, което първоначално беше отричано, а след това беше признато, и дори някои от лидерите на "Продължаваме промяната“ показаха, че се гордеят с това, което са говорили, и защитават всяка една своя дума, при това положение е ясно, че няма как да бъде според мен, не е логично да очакваме да се приложи първоначално договорената форма на ротация. И това беше съвсем ясно изразено от ГЕРБ. Това, между нас казано, е съвършено логично, първо, защото е взривена дори и малката основа за доверие.

Ние чуваме там, че участието на Габриел в кабинета се разглежда като вземане на политически заложник. Но в същото време, естествено, това е един прагматичен ход, в който ГЕРБ се възползват от своята в дадената ситуация по-силна позиция. Но както можем да предполагаме – поне това е по-вероятното развитие на събитията, много трудно "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“ ще се съгласят на едно цялостно преработване на формата, на състава, на приоритетите и също и гаранциите за съществуване на такова правителство. Освен това прекалено много неща са казани вече и каквото и да кажат ръководителите на коалицията "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“, с основание то може да бъде поставено под съмнение. 

Тошко Йорданов от "Има такъв народ“ каза, че е компромисът е експертен кабинет без "Продължаваме промяната“, обаче. Преди време вие, г-н Маринов, казахте, че вариантът е четворната коалиция – ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ“. Остава ли все още според вас възможна тя или остава на заден план? 

Мисля, че в днешната ситуация политическа коалиция от такъв формат няма не е много вероятна и няма да е и добър вариант. На теория биха могли тези четири партии да се договорят за експертен кабинет. Съмнявам се, че "Демократична България“ в този момент ще се отдели от "Продължаваме промяната“ така, че да вземе някакво участие. Но ние също така разбрахме по перипетиите около първия мандат, че няма особено желание да се формира правителство в този четворен състав, независимо от това какъв ще бъде официалния етикет, който ще му бъде поставен. Има много причини, поради които едно партньорство между тези четири партии е доста трудно и рисковано. Освен това то ще се натъкне на яростна съпротива от опозицията, т.е. от две страни, от една страна – "Възраждане“, от друга страна - "Продължаваме промяната“ – "Демократична България“. И се съмнявам, че в днешната ситуация и предвид общинските избори през есента, ще бъде поет подобен риск. 

Очаквате ли или допускате ли, че наистина е възможно да стигнем и до връчване на трета папка за трети проучвателен мандат? 



Към настоящия момент това е бих казал много по-вероятният вариант. Аз не смятам, че този втори мандат има големи шансове да бъде реализиран, освен ако не настъпят драстични промени в поведението и в договорките на първите две партии, което аз смятам за малко вероятно.  

На кого според вас може да връчи Радев тази трета папка? 

Не мога да ви кажа, нямам информация. Бих си признал, че ако ме попита, ще ми бъде много трудно да му дам съвет, тъй като е сложна, много е сложна ситуацията. 

Проф. Маринов, благодаря ви за това участие. 

Мога ли да добавя нещо? 

Разбира се. 

Пропуснах да го кажа, може би когато съобщихте за протестния митинг. Разбира се, ние сме демократична държава и хората имат право да изразяват своето мнение, но аз бих се радвал, ако тези хора, които протестират срещу президента, попитат своите лидери какво е имал предвид Кирил Петков, когато говореше за "ала-бала с президента“. Tова трябва да се изясни, защото се спекулира дали това не са някакви изборни манипулации и т.н. Отговорът е много прост: Tези млади хора се качиха на гърба на президента, използваха неговото влияние, за да влязат във властта. Това е истината. Това е "ала-бала“ и след това, разбира се, започнаха да преследват своите интереси. В този смисъл разбира се го излъгаха, измамиха го. Не е приятно човек да си признава, че е измамен, но кой нормален човек не е бил поне веднъж живота си лъган от такива мошеници?

Още по темата: общо новини по темата: 896
10.06.2023 »
10.06.2023 »
08.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
07.06.2023 »
предишна страница [ 1/150 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Още една червена картуна застана на амбразурата да брани статуквото! Всичко е овладяно от червени кхмери и техните васали, няма промяна в силовите и правосъдните структури вече 33 години и наистина трябва тези путински подлоги да се изчистят от България, за да стане една достойна и богата държава и да счупи азиатско- олигархичните окови!
Коментарите са на публикуващите ги. Blagoevgrad24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Благоевградчани във facebook
RSS за новините
Статистика: