Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Хинков: Решението не е да се спре строежът на частната детска болница, а да се ускори изграждането на държавнат
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 09:11 / 02.05.2024Коментари (0)1079
©
Решението не е да се спре строежа на частната детска болница, а да се ускори изграждането на държавната. Това каза проф. Христо Хинков, бивш здравен министър от редовното правителство на акад. Николай Денков.

Припомняме, че във вторник (30 април) служебното правителство одобри изграждането на частна детска болница "Мама и аз" с инвеститор "Търговска лига", но ден по-късно – на 1 май, премиерът Димитър Главчев отмени това свое решение и дори заплаши здравния министър с уволнение.

"Тази болница е много стар проект на държавата, който за съжаление се движи много тромаво – както апропо всички държавни инициативи. Тук виждаме ясно, как частната инициатива е много по-гъвката и попълва дупките, които държавата не може", поясни пред bTV той.

Според него обществото има нужда от Национална детска болница и това е било обявено като национален приоритет от депутатите. "Но за съжалени като държавен обект тя не е равнопоставена на една инвестиция, която дадена частна инициатива може да направи", допълни още проф. Хинков.

От думите му стана ясно още, че изграждането на Националната детска болница се бави заради множеството обществени поръчки, които се обявяват и след това се обжалват от несъгласните с взетите решения. Той припомни също така, че е създал редица условия, за да се изгради тази болница възможно най-бързо.

"Но за съжаление Законът за обществените поръчки казва, че всяка една поръчка може да се обжалва, така че аз очаквам строежа на тази болница да се забави много повече, в сравнение със срока за изграждането на една частна детска болница", призна още той.

Проф. Хинков смята, че разрушаването на съществуващите стари сгради, разположени на предвидения за изграждането на държавната болница терен, ще започне скоро, защото съдебните процедури са приключили. Според него обаче депутатите трябва да вземат решение за пряко договаряне на всички дейности, свързани със строежа на Националната детска болница.

"Частната инвестиция не се съобразява със Закона за обществените поръчки и може да изгради една такава болница за две години. Проблемът е, че дори когато частните болници използват обществен ресурс, те не обявяват обществени поръчки. Това е решение на парламента. Тук има някаква демагогия – от една страна казваме, че имаме нужда от държавна болница, а от друга страна даваме възможност на частната инициатива да се осъществява безпрепятствено", каза още той.

На въпроса защо той е спрял проекта за частната "Мама и аз", проф. Хинков отбеляза, че той е дошъл в края на мандата му и е решил, че е най-добре наследникът му да се занимава с този сериозен въпрос.

След като вчера всички – от президента до гражданите, се обявиха твърдо против частният проект, бившият здравен министър смята, че самият инвеститор ще преосмисли решението си и може да поиска разрешение за изграждане на многопрофилна болница, но без педиатрично отделение. А политическите нападки към служебния кабинет определи като предизборно говорене.

Още по темата: общо новини по темата: 53
16.05.2024 »
14.05.2024 »
10.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: