Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Герджиков: Развитието на образованието и науката е средство за преодоляване на кризите
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 17:04 / 02.11.2021Коментари (0)308
©
Време е политиците да припознаят образованието, науката и културата като най-важните стратегически области - така, както винаги ги е възприемало и българското общество. Това заяви пред граждани в Перник кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков. Според него е необходим ясен план за адекватно финансиране на тези сфери и надпартийно обединение в бъдещия парламент около този приоритет.

"Развитието на образованието и науката е средство да бъде предотвратено възникването на кризи в различни сектори, както и за по-лесното им преодоляване, а занемаряването на образованието поражда кризи. Като човек, който е посветил живота си и професионалната кариера именно на образованието смятам, че трябва да изберем икономиката на знанието, а не икономиката на евтината работна ръка“, коментира проф. Герджиков.

Според кандидата за президент, много по-видими за всички са политическата, здравната и ценовата криза, а кризата в образованието остава на заден план и някак незабелязана за голяма част от политиците и за обществото.

"Да, важен е достъпът на хората до моловете, важно е всички бизнеси да работят, икономиката да функционира във възможно най-висока степен в сегашната здравна криза, при условията на ясни мерки за запазването на живота и здравето на хората. Щетите за бизнеса могат да бъдат компенсирани с правилна политика, отпускане на финансови средства от държавата и данъчни облекчения. Училищата и университетите обаче не са молове. Трудно могат да бъдат компенсирани щетите от продължителното отсъствие на нормален образователен процес, и техните последици ще усещаме дълго, след като икономиката на страната се възстанови от кризата“, заяви още проф. Герджиков.

Кандидатът за президент припомни, че вчера с Невяна Митева са отбелязали Деня на народните будители със среща с ректори на университети и директори на научни институти на БАН, преподаватели, изследователи, училищни директори и учители, интелектуалци, общественици и синдикалисти, творци от областта на изкуството и културата. Той посочи също, че след вдъхновяваща и стимулираща дискусия за развитието на образованието, науката, културата и духовността са достигнали до важни изводи. "Най-важният от тях е, че качественото образование трябва да се превърне в национален приоритет. За тази цел е необходимо надпартийно обединение около стратегия за развитието на образованието и консенсус за процента от БВП, който ще се отделя за образование и наука“, заяви кандидатът за президент.

"Визионерските изказванията на участниците, които са най-известните експерти в областта на образованието, науката и културата, бяха в силен контраст с безпомощността на настоящото правителство да се справи с образователната криза, причинена от пандемията. След като от 20 месеца няма нормален образователен процес нито в училищата, нито в университетите, сега стигнахме до пълното им затваряне. Това разбира се засяга и университетската автономия, защото от началото на пандемията университетите взимат разумни и балансирани решения за учебния процес и нямат нужда от забрани, предписани от хора, които не познават спецификата на отделните професионални направления“, смята проф. Герджиков.

Най-големият проблем според кандидата за президент в сегашната ситуация в образованието е преминаването към онлайн обучение за най-малките ученици, при които последствията от пропуснатото реално обучение ще бъдат най-сериозни.

Още по темата: общо новини по темата: 225
22.01.2022 »
22.01.2022 »
22.01.2022 »
22.01.2022 »
19.01.2022 »
19.01.2022 »
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Заловиха рекордно количество хероин на Капитан "Андреево"
Северна и Южна Корея
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: