Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Байкова: Когато е възможно, белете зеленчуците, защото в обвивката са натрупани най-много пестициди
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:45 / 20.06.2025Коментари (0)974
©
През летния сезон е много важна хидратацията. Ако сме се дехидратирали, има опасност от топлинен удар. При него няма изпотяване. Ако сме седели на слънце, тогава изпотяването е обилно. И в двата случая трябва да потърсим намеса на медицински специалист. Това каза специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в предаването "Утрото на фокус“ на Радио "Фокус“ с водещ Ася Александрова.  

Ако през зимния период на човешкия организъм са необходими около 30 милилитра на килограм телесно тегло, през лятото те се увеличават до 40 или 50, в зависимост от това дали се излагаме на слънце, дали се движим и излъчваме повече вода чрез изпотяване, обясни специалистът.  

При дехидратация на организма през летните месеци тя препоръча консумиране на топли напитки. "Над 32 градуса регулираме топлината на тялото си чрез изпотяване. В потта се съдържа вода, соли и малко въглехидрати. Ето защо добавяме сол в айрян, в доматения сок или смутито. Хубаво хидратиране на организма става, ако направим някакъв компот със сезонни плодове“, съветва проф. Байкова.

Инстинктивно през горещите периоди на годината прибягваме към по-леки храни. "Вече нямаме апетит към мазните колбаси, меса, сирена и кашкавали. Заместител на високомаслените млечни продукти са киселото мляко и изварата. Месото много често бива заменяно с риба и морски деликатеси, които са с по-високо съдържание на вода и са по-леки за храносмилане, не създават толкова много калории“, обясни експертът по хранене.

В яйцата има абсолютно всички необходими хранителни вещества и затова трябва да присъстват на трапезата и през лятото, допълни тя.

Ако през зимата необходимото количество зеленчуци и плодове дневно е около 400 грама, през летните месеци то се увеличава до 600-700 грама. Те са много богати на вода, витамини, минерали и антиоксиданти. Зеленчуците трябва да преобладават над плодовете, които са източник на глюкоза и фруктоза, които са макар и естествени захари.

Накисването на зеленчуците и плодовете във вода намалява количеството нитрати в тях, тъй като те са водноразтворими. "Когато е възможно, белим зеленчуците, защото в обвивката са натрупани най-много пестициди. Ако сме предразположени към възпаление на стомаха, червата или панкреаса, накисваме зеленчуците и плодовете за половин час във вода с една лъжица оцет или чаена лъжичка сода за хляб. За някои от зеленчуците, като домати например, препоръчвам две минути бланширане във вряла вода и премахване на ципата. Ще загубим малка част от витамините, но ще спечелим спокойствието на храносмилателния си тракт“, обясни експертът по хранене.

Още по темата: общо новини по темата: 370
15.07.2025 »
15.07.2025 »
15.07.2025 »
14.07.2025 »
14.07.2025 »
14.07.2025 »
предишна страница [ 1/62 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Арестуваха кмета на Варна
Служители в държавните горски и ловни стопанства протестират
ТВ и шоу сезон 2025/2026 г.
Започва проверка в "Майчин дом", родилка твърди, че е удряна и обиждан
Кабинетът "Желязков"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: