
ЗАРЕЖДАНЕ...
Проф. Байкова: Когато е възможно, белете зеленчуците, защото в обвивката са натрупани най-много пестициди | ||||||
| ||||||
Ако през зимния период на човешкия организъм са необходими около 30 милилитра на килограм телесно тегло, през лятото те се увеличават до 40 или 50, в зависимост от това дали се излагаме на слънце, дали се движим и излъчваме повече вода чрез изпотяване, обясни специалистът. При дехидратация на организма през летните месеци тя препоръча консумиране на топли напитки. "Над 32 градуса регулираме топлината на тялото си чрез изпотяване. В потта се съдържа вода, соли и малко въглехидрати. Ето защо добавяме сол в айрян, в доматения сок или смутито. Хубаво хидратиране на организма става, ако направим някакъв компот със сезонни плодове“, съветва проф. Байкова. Инстинктивно през горещите периоди на годината прибягваме към по-леки храни. "Вече нямаме апетит към мазните колбаси, меса, сирена и кашкавали. Заместител на високомаслените млечни продукти са киселото мляко и изварата. Месото много често бива заменяно с риба и морски деликатеси, които са с по-високо съдържание на вода и са по-леки за храносмилане, не създават толкова много калории“, обясни експертът по хранене. В яйцата има абсолютно всички необходими хранителни вещества и затова трябва да присъстват на трапезата и през лятото, допълни тя. Ако през зимата необходимото количество зеленчуци и плодове дневно е около 400 грама, през летните месеци то се увеличава до 600-700 грама. Те са много богати на вода, витамини, минерали и антиоксиданти. Зеленчуците трябва да преобладават над плодовете, които са източник на глюкоза и фруктоза, които са макар и естествени захари. Накисването на зеленчуците и плодовете във вода намалява количеството нитрати в тях, тъй като те са водноразтворими. "Когато е възможно, белим зеленчуците, защото в обвивката са натрупани най-много пестициди. Ако сме предразположени към възпаление на стомаха, червата или панкреаса, накисваме зеленчуците и плодовете за половин час във вода с една лъжица оцет или чаена лъжичка сода за хляб. За някои от зеленчуците, като домати например, препоръчвам две минути бланширане във вряла вода и премахване на ципата. Ще загубим малка част от витамините, но ще спечелим спокойствието на храносмилателния си тракт“, обясни експертът по хранене. |
Още по темата: | общо новини по темата: 370 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/62 ] следващата страница |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@blagoevgrad24.bg