Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Проф. Асена Сербезова за липсващите лекарства: Няма "формула на Сербезова"
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 15:50 / 16.09.2023Коментари (0)404
© БГНЕС
Когато има некачествен закон, министърът, който го прилага ли е виновен? Този риторичен въпрос зададе във Фейсбук профила си проф. Асена Сербезова по повод обвиненията на проф. Костадин Ангелов, че тя е отговорна за недостига на лекарства в България.

"Докладът на ДАНС относно "анализ на причините за недостиг на медикаменти в страната" е категоричен: прилаганата към момента на възложения от мен (2022 г.) одит на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък (СЕСПА) формула за изчисляване на недостига, е била в нарушение на закона. Одитът, проведен от Информационно обслужване, завършва с 30 препоръки на база открити нарушения и грешки при изграждането на СЕСПА“, пише тя.

Според нея част от тези препоръки са краткосрочни и не изискват законодателни промени като възстановяването на заложената от закона формула. Няма "формула на Сербезова" и няма промяна във формулата, категорична е тя. Според нея това, което се случи, е че "след установяване, че формулата е грешно приложена, в резултат на предложение от одитиращите, разпоредих същата да бъде приведена в съответствие със закона“.

"Твърдението, че спазването на закона е причина за недостиг е внушение за неспазване и неуважение към законодателството, което не мога да приема от представител именно на законодателната власт. Като министър, когато до мен достигне доклад с констатация, че законодателството не е спазено, съм длъжна да предприема действия“, пише още проф. Сербезова.

Тя, подобно на проф. Ангелов, също има въпроси:

- Защо още от началото на функционирането на СЕСПА не е приложена формулата, която законодателите са приели?

- Министерството на здравеопазването и лично той като министър осъществил ли е контрол върху изграждането на системата? Ако да, как се обясняват не само сгрешената формула, но и останалите слабости в системата: липса на писмена следа за възлаганията и конкретните действия, измененията по софтуерния продукт; липсата на информация относно предварително тестване на промените или съгласуване на новите функционалности със заинтересованите страни, възможността за въвеждане на данни със задна дата и още много други?

- Защо изграждането на СЕСПА се бави 2 години?

- Защо през 2018 г. в Комисията по здравеопазване в НС се променя критерия за установяване на недостиг (от 100% на 65%) и какви са мотивите за това?

"В заключение, искам да обърна внимание, че когато законодателството не осигурява ефективни възможности за противодействие на дефицита, законодателната власт, от която е зависело това, не следва да се оправдава с бивш министър, който единствено е приложил закона, такъв какъвто е, независимо дали му харесва или не. Що се касае до установените пропуски в законодателството, законодателите не следва да се оправдават с действия на министри и да представят непълна информация, а да предложат реални механизми и законови промени за противодействие на недостига, така както са приложени в много други държави. Всичко останало е популизъм“, написа още проф. Сербезова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Парламентарни избори 2024
Бюджет 2024
Евроизбори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: