Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Продават къщата, в която Левски се е сгодил
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:15 / 20.04.2023Коментари (0)162
Къща паметник на културата, в която се е сгодил Васил Левски, е сложена на тезгяха! Тя се появява в различни сайтове за продажба на имоти.

Къщата на Чорбаджи Вълко се намира в средногорското село Свежен. В Аджар, както е старото му име, през есента на 1871 година пристига, за да основе революционен комитет, самият Васил Левски.

Мястото не е избрано случайно, защото местните жители имали статут на дервентджии - да бранят планинския проход, в който е сгушено селото. Те имали право да носят оръжие и затова Апостола преценил, че мястото е подходящо освен за таен комитет и за създаване на склад и дори фабрика за оръжие за бъдещото въстание.

 

Освен това Левски е бил трети братовчед с даскал Гено, бащата на полк. Владимир Серафимов, известен като Освободителя на Родопите. Семейство Серафимови също са известен род в Свежен и Дякона често се отбивал и при тях.

Обичайно, когато пристигал в Аджар, отсядал в къщата на кмета Чорбаджи Вълко, който бил посветен в революционните дела. За да се прикрие истинската причина за посещението на младия странник, който всъщност бил Апостола, хитрите му ятаци измислят алиби - че непознатият е дошъл да си търси булка. Така той е сгоден за местната красавица Гена Бонина, като именно Чорбаджи Вълко ги сгодява. Напук на тайните конспирации годежът за чудо и приказ се случва пред очите на няколкото хиляди жители на Аджар, тогава културен и просветен център.

Впоследствие Левски заминава, за да продължи с революционната си дейност до залавянето му в Къкринското ханче и до онзи вторник, в който постига безсмъртието. Годеницата му живее и след Освобождението. В началото на XX век младият адвокат от селото и по-късно известен съдия и прокурор Спас Капелков, се заема със задачата да издейства от парламента народна пенсия за Бонина.

Къщата на Чорбаджи Вълко и до днес пази спомена за онези дни. Въпреки славното й минало собствениците й са готови да се разделят с нея срещу 60 хил. евро. В част от офертите е упомената цена от 117 350 лв. Сградата е 100 квадрата, а дворът - половин декар. Имотът се намира в долния край на брезовското село. Къщата е построена преди малко повече от 200 години - през 1821 година, въпреки че според някои източници тя е вдигната дори по-рано - в края на XVIII век. По онова време селото има около 1500 жители, а в навечерието на Априлското въстание те са двойно повече. Тогава в Аджар има около 1200 къщи.

При потушаването на въстанието башибозук подлага местните хора на ужасяваща сеч, а селото е опожарено. Оцеляват малко къщи, а след Освобождението жителите се завръщат и построяват наново домовете си, като малко по малко възвръщат предишния блясък на Аджар.

През зимата на 1987 година Министерският съвет обявява старинната част на село Свежен за архитектурен и исторически резерват, представящ възрожденското културно наследство. В резервата са включени 110 отделни архитектурни обекта - основно къщи, както и части от общата инфраструктура. Пет от обектите са регистрирани като културни ценности с национално значение, останалите са с местно значение. В годините на демокрацията обаче много от паметниците на културата се срутват. И днес собствениците на някои от оцелелите прекрасни къщи се жалват, че едва успяват да ги поддържат, а държавата по никакъв начин не им помага в опазването на историческото наследство.

Подобен е случаят и с къщата на Чорбаджи Вълко. Допреди години в нея живеят негови наследници, но от известно време тя е изоставена. От снимките, пуснати в сайтовете за продажба, се вижда, че вероятно покривът е поддържан и не е протекъл и страхотният й възрожденски интериор е запазен. Без стопани обаче тя е изоставена на волята на времето и е заплашена от съдбата на вече срутилите се къщи от архитектурно-историческия резерват.

От Хаджи Димитър до Зукърбърг

От Хаджи Димитър до собственика на Фейсбук Марк Зукърбърг стига славата на село Свежен. В околностите му, на връх Кадрафил, е гробът на революционера. Сведенията сочат, че раненият на Бузлуджа войвода е пренесен от четата си на Кадрафил. Там дни наред местни овчари му носят храна и вода, преди да издъхне. И до днес паметта на Хаджи Димитър се почита всяка година в началото на август с възстановка.

За историческото, но и модерно село Свежен разбира дори Марк Зукърбърг. Преди няколко години местният младеж Боян Бенев, който работи зад граница с големите компютърни компании, кани в селцето бившия колега на Зукърбърг Декс Торик-Бартън. Двамата изследват как интернет влияе на малките населени места. А там има какво да видят - читалището печели проекти за доставката на книги, компютри, а местните баби се обучават да боравят със социалните мрежи, за да поддържат връзка с близките. Така Свежен се прочува като "селото на бабите с таблетите". Когато Торик-Бартън разказва тази история, отбелязва Зукърбърг, който отвръща: "Интересна история, благодаря, че я сподели". Така свеженци започват да се надяват, че милиардерът може да прояви интерес и да дойде при тях, а защо не и да им стане съсед. Покрай медийния интерес Свежен става и "селото на Зукърбърг", припомня "България Днес".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абитуриентски балове
Световна черна хроника
Григор Димитров в турнири през 2024 година
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: