Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Продават къщата, в която Левски се е сгодил
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 12:15 / 20.04.2023Коментари (0)157
Къща паметник на културата, в която се е сгодил Васил Левски, е сложена на тезгяха! Тя се появява в различни сайтове за продажба на имоти.

Къщата на Чорбаджи Вълко се намира в средногорското село Свежен. В Аджар, както е старото му име, през есента на 1871 година пристига, за да основе революционен комитет, самият Васил Левски.

Мястото не е избрано случайно, защото местните жители имали статут на дервентджии - да бранят планинския проход, в който е сгушено селото. Те имали право да носят оръжие и затова Апостола преценил, че мястото е подходящо освен за таен комитет и за създаване на склад и дори фабрика за оръжие за бъдещото въстание.

 

Освен това Левски е бил трети братовчед с даскал Гено, бащата на полк. Владимир Серафимов, известен като Освободителя на Родопите. Семейство Серафимови също са известен род в Свежен и Дякона често се отбивал и при тях.

Обичайно, когато пристигал в Аджар, отсядал в къщата на кмета Чорбаджи Вълко, който бил посветен в революционните дела. За да се прикрие истинската причина за посещението на младия странник, който всъщност бил Апостола, хитрите му ятаци измислят алиби - че непознатият е дошъл да си търси булка. Така той е сгоден за местната красавица Гена Бонина, като именно Чорбаджи Вълко ги сгодява. Напук на тайните конспирации годежът за чудо и приказ се случва пред очите на няколкото хиляди жители на Аджар, тогава културен и просветен център.

Впоследствие Левски заминава, за да продължи с революционната си дейност до залавянето му в Къкринското ханче и до онзи вторник, в който постига безсмъртието. Годеницата му живее и след Освобождението. В началото на XX век младият адвокат от селото и по-късно известен съдия и прокурор Спас Капелков, се заема със задачата да издейства от парламента народна пенсия за Бонина.

Къщата на Чорбаджи Вълко и до днес пази спомена за онези дни. Въпреки славното й минало собствениците й са готови да се разделят с нея срещу 60 хил. евро. В част от офертите е упомената цена от 117 350 лв. Сградата е 100 квадрата, а дворът - половин декар. Имотът се намира в долния край на брезовското село. Къщата е построена преди малко повече от 200 години - през 1821 година, въпреки че според някои източници тя е вдигната дори по-рано - в края на XVIII век. По онова време селото има около 1500 жители, а в навечерието на Априлското въстание те са двойно повече. Тогава в Аджар има около 1200 къщи.

При потушаването на въстанието башибозук подлага местните хора на ужасяваща сеч, а селото е опожарено. Оцеляват малко къщи, а след Освобождението жителите се завръщат и построяват наново домовете си, като малко по малко възвръщат предишния блясък на Аджар.

През зимата на 1987 година Министерският съвет обявява старинната част на село Свежен за архитектурен и исторически резерват, представящ възрожденското културно наследство. В резервата са включени 110 отделни архитектурни обекта - основно къщи, както и части от общата инфраструктура. Пет от обектите са регистрирани като културни ценности с национално значение, останалите са с местно значение. В годините на демокрацията обаче много от паметниците на културата се срутват. И днес собствениците на някои от оцелелите прекрасни къщи се жалват, че едва успяват да ги поддържат, а държавата по никакъв начин не им помага в опазването на историческото наследство.

Подобен е случаят и с къщата на Чорбаджи Вълко. Допреди години в нея живеят негови наследници, но от известно време тя е изоставена. От снимките, пуснати в сайтовете за продажба, се вижда, че вероятно покривът е поддържан и не е протекъл и страхотният й възрожденски интериор е запазен. Без стопани обаче тя е изоставена на волята на времето и е заплашена от съдбата на вече срутилите се къщи от архитектурно-историческия резерват.

От Хаджи Димитър до Зукърбърг

От Хаджи Димитър до собственика на Фейсбук Марк Зукърбърг стига славата на село Свежен. В околностите му, на връх Кадрафил, е гробът на революционера. Сведенията сочат, че раненият на Бузлуджа войвода е пренесен от четата си на Кадрафил. Там дни наред местни овчари му носят храна и вода, преди да издъхне. И до днес паметта на Хаджи Димитър се почита всяка година в началото на август с възстановка.

За историческото, но и модерно село Свежен разбира дори Марк Зукърбърг. Преди няколко години местният младеж Боян Бенев, който работи зад граница с големите компютърни компании, кани в селцето бившия колега на Зукърбърг Декс Торик-Бартън. Двамата изследват как интернет влияе на малките населени места. А там има какво да видят - читалището печели проекти за доставката на книги, компютри, а местните баби се обучават да боравят със социалните мрежи, за да поддържат връзка с близките. Така Свежен се прочува като "селото на бабите с таблетите". Когато Торик-Бартън разказва тази история, отбелязва Зукърбърг, който отвръща: "Интересна история, благодаря, че я сподели". Така свеженци започват да се надяват, че милиардерът може да прояви интерес и да дойде при тях, а защо не и да им стане съсед. Покрай медийния интерес Свежен става и "селото на Зукърбърг", припомня "България Днес".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: