Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Благоевград
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Природозащитници предупредиха: Отворете си очите, животните изчезват!
Автор: Екип Blagoevgrad24.bg 10:47 / 17.11.2021Коментари (0)227
©
Заедно с климатичната криза и загубата на местообитания, престъпленията срещу дивата природа са поредното тежко предизвикателство срещу околната среда, в която живеем и се развиваме. В тази връзка природозащитната организация WWF започна кампанията "Отвори очи, животните изчезват“, с която иска да насочи общественото внимание към една сериозна заплаха, останала сякаш незабелязана: незаконната търговия с диви животни.

Доклад на TRAFFIC за 2018 г. показва драматично увеличение на този тип престъпност в Европейския съюз. Документът сочи още, че: регистрираната незаконна търговия с диви животни в ЕС се е увеличила на на 2,3 милиона евро през 2018 г.; от конфискуваните над 6000 незаконни продукти от природата 1/6 са живи птици и влечуги; 79% от конфискациите са направени във Франция, Германия, Великобритания, Испания и Холандия.

"Изключително трудно е да се определи реалният мащаб на закононарушенията срещу дивата природа у нас, тъй като те са скрити, често са с международен характер и биват подпомогнати от корупция на всички нива. Органите в България, които имат правомощията да разследват престъпления и да наказват виновните лица, са полицията, прокуратурата и съдилищата. Но те не са специализирани в областта на дивата природа и нейното опазване, нямат опит в разследването на подобни нарушения, а също и не разполагат с единна информация за регистрираните престъпления в сферата“, сподели Екатерина Войнова, старши експерт "Опазване на видове“, WWF.

За да помогне  в усилието за превенция и ограничаване на престъпленията срещу дивата природа у нас, WWF подготвя първото обобщено проучване на мащаба на закононарушенията срещу дивата природа в България. Очаква се то да бъде публикувано в края на 2021 г. Експертите от WWF се надяват, че изследването ще помогне на компетентните органи да разширят познанията си и да подобрят работата си в тази област.

Тази Коледа WWF надига глас против престъпленията срещу дивата природа. Всеки, който иска, може да се включи в борбата с незаконната търговия с диви животни, бракониерството, нелегалния улов, използването на забранени ловни и риболовни принадлежности, като подкрепи кампанията на wwf.bg/koleda.

Столична община е официален партньор на кампанията.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Благоевград и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@blagoevgrad24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: